Impressie van de nieuw te bouwen fusieschool. | Foto: pr
Impressie van de nieuw te bouwen fusieschool. | Foto: pr

Omwonenden niet blij met bouwplan nieuwe fusieschool locatie Leerwinkel

Algemeen

Vorige week was in De Hillegommer te lezen dat de gemeente 24 januari een loopavond had in de Leerwinkel, waar zij het bouwplan presenteerde voor een Integraal Kind Centrum (IKC). Dat het laatste woord over dit plan nog lang niet is gesproken, werd deze avond wel duidelijk. De redactie ontving per mail de volgende reactie die ook naar het gemeentebestuur is gezonden:

"Het is een onaanvaardbare locatiekeuze voor zo een grote school. Een locatiekeuze die bovendien zonder inspraak van de omwonende burgers in de wijk Meer en Dorp tot stand is gekomen. Het is de tweede keer in een paar jaar tijd dat onze buurt door het gemeentebestuur wordt overvallen met een massaal bouwplan waardoor het groene park bijna wordt gehalveerd. Het bouwen van de nieuwe school voor naar schatting minimaal 400 leerlingen is op deze locatie onhaalbaar en onaanvaardbaar en in strijd met de ruimtelijke en verkeerskundige structuur van onze wijk. Wanneer de wijk Ringoevers en de bouwplannen voor ongeveer 1500 inwoners in Beinsdorp (dubbeldorp) worden gerealiseerd, zal dit tot meer leerlingen leiden en de verkeerschaos nog groter worden.(De Leerwinkel heeft nu ongeveer 140 leerlingen). In uw plannen krijgen de bewoners van de in de van Duyn en van Maasdamlaan een verdrievoudiging van doorgaand verkeer te verwerken en de geplande aansluiting op de Weerlaan is levensgevaarlijk, mede vanwege de verhoging van deze weg door de brug over de Vossevaart. Daarnaast ontstaat een verkeerschaos voor en rond de school, vooral aan de Savornin Lohmanlaan waar de ingang van het gebouw is gepland. Er ontstaat een verkeersinfarct voor de school wat tot zeer verkeersonveilige situaties zal leiden met grote kans op ongelukken. De gemeente zal daar voor de schade aan materieel en personen aansprakelijk worden gesteld.

De bewoners zijn bang voor het ontstaan van schade aan de woningen door het heien wat noodzakelijk is voor de bouw van zo een grote school. Ook voor deze te verwachten schade zal de gemeente aansprakelijk worden gesteld.

Het bouwen op deze locatie( hoogte 8,5 meter) zal leiden tot een ruimtelijke ontsiering en aantasting van de privacy van de omwonenden en een enorme geluidsoverlast (o.a. schaduwschade). De tuinen van de omwonenden zijn niet meer te gebruiken. Het gebouw zal van 7.30 tot 18.30 uur permanent worden gebruikt en dat 52 weken lang.

Met het bouwen van deze school en het geplande sportveld verkleint de gemeente voor bijna 50% het terrein van het Ceres park en worden de nu aanwezige speelmogelijkheden voor de kinderen uit de buurt vrijwel volledig afgebouwd.

Ook komen de bestaande dertien parkeerplaatsen voor met name het personeel van de school te vervallen en is er op deze locatie totaal geen ruimte om alleen al voor het personeel voldoende parkeerplaatsen te creëren.

Ook wordt de toegang tot het park dusdanig verlegd dat het voor de huidige gebruikers van de kant van de Van Duyn en Maasdamlaan het park nog amper is te bereiken.

Het wijzigen van het bestemmingsplan om een sportveld voor de scholen en de kinderopvang aan te leggen zal door ons juridisch worden aangevochten, indien nodig tot aan de Hoge Raad toe. Buiten de op korte termijn verzamelde handtekeningen is nu al duidelijk dat heel veel mensen in de wijk Meer en Dorp het voorgestelde bouwplan op deze locatie afwijzen vanwege de grootschaligheid en de hieruit voortkomende onaanvaardbare verkeerskundige problemen en de negatieve ruimtelijke gevolgen zoals minder groen, privacyschending en verlies van stedenbouwkundige kwaliteit. Dringend advies: voorkom grote problemen, tijd- en geldverspilling. Wees meer creatief en zoek een locatie die wel geschikt is met voldoende ruimte voor het beoogde bouwvolume, en met goede en veilige aan- en afvoerwegen en voldoende parkeergelegenheid. Laat de Gemeenteraad beslissen (niet zijdelings informeren zoals nu gebeurd is) over de definitieve locatie, alvorens bouwplannen uit te werken."

Reactie gemeente

Uiteraard heeft de redactie ook de gemeente gevraagd om een reactie. Wethouder Fred van Trigt reageerde als volgt: "24 januari jongstleden hebben de Sophia Stichting en de gemeente een inloopavond georganiseerd over de nieuwbouwplannen van de fusieschool Leerwinkel/Jozefschool. Wij wilden op deze manier in een vroeg stadium inzicht krijgen in inzichten en ideeën van omwonenden en ouders van de kinderen van deze scholen. Velen hebben hiervan gebruik gemaakt. Er is een veelheid van gevarieerde reacties op de plannen binnengekomen en dat is goed. Dat is precies het doel waarvoor deze avond is georganiseerd. Wij zijn blij dat ouders en omwonenden de moeite hebben genomen om zich uit te spreken en hun gedachten met ons te delen. Op dit moment hebben wij alle binnengekomen reacties geïnventariseerd, hier gaan wij nu mee aan de slag. Dat is uiteraard een zorgvuldig proces waarbij wij elke reactie aandachtig meenemen. Dit is een belangrijke stap in het haalbaarheidsonderzoek dat nu wordt uitgevoerd. De gemeente staat voor de opgave om in Hillegom een school te realiseren voor 350-400 leerlingen. Wij vinden het heel belangrijk om toekomstbestendige scholen te bouwen. Niet alleen omdat wij verstandig om willen springen met gemeentegeld, maar ook vanwege onze visie op onderwijs. De gedachte van de school als Integraal Kindcentrum, waarin kinderen van 0-13 hun hele opvang- en schoolperiode doorlopen, juichen wij toe. Een nieuw schoolgebouw moet voldoen aan de eisen van deze tijd. De keuze voor de locatie van de nieuwe school maken wij door alle argumenten in beschouwing te nemen en alles af te wegen."

Uit de krant