Ratten in en om woningen

overlast n Een van de bewoners van het Olympiakwartier ontdekte in haar tuin een gangenstelsel aan holen onder het gras en het terras. Ze vermoedde dat dit het werk was van ratten of muizen en weet inmiddels dat ze niet de enige bewoner is die last heeft van de dieren.

Na een post op social media kreeg ze veel reacties. Een ingeschakelde ongediertebestrijder ving met vallen vier ratten. Een particuliere aanpak is haar afgeraden, omdat de buren dan last blijven houden. Stoppen met voeren van vogels lijkt een goede oplossing te zijn. Volgens de gemeente zijn er eerder overlastproblemen geweest van ongedierte in de betreffende wijk. De watergang is toen opgeschoond door etensresten te verwijderen. Bewoners hebben het dringende advies gekregen om geen vogels meer te voeren en geen etensresten in de tuin te leggen. De gemeente is voornamelijk verantwoordelijk voor het bestrijden van ratten in de buitenruimte. Ratten die aanwezig zijn op particulier terrein vallen onder de verantwoordelijkheid van de bewoners zelf. Wanneer er sprake zou zijn van een plaag, is het een ander verhaal: dan is namelijk de volksgezondheid in gevaar en heeft de gemeente de coördinerende taak om de plaag te bestrijden.


Evers naar Tokio

sport n Paralympisch zwemmer Marc Evers is geselecteerd voor de deelname aan de Paralympische Spelen in Tokio.

De Hillegommer komt uit op de 100 rug, 100 school en 200 wissel. Evers maakt deel uit van een ploeg van elf zwemmers: vier vrouwen en zeven mannen. De zwemmers zijn inmiddels bezig aan hun intensieve voorbereiding op de Spelen die van 24 augustus tot en met 5 september in de Japanse hoofdstad plaatsvinden. Evers was in 2016 in Rio de Janeiro goed voor goud, zilver en brons.