Gevel Java-gebouw plat

sloop n De gemeenteraad heeft vorige week definitief besloten dat het al jaren in verval geraakte Java-gebouw aan de Van den Endelaan (ook wel bekend als Nutsgebouw of De Mon Partycentrum) gesloopt kan worden om plaats te maken voor tijdelijke parkeerruimte.

Door Jos Draijer

Die ruimte is nodig om aan de parkeernorm te kunnen voldoen voor nieuwe appartementen die gebouwd worden in het kader van de herinrichting van het centrum: de Hoofdstraat, het Henri Dunantplein en een verbinding daartussen. Wanneer in de toekomst de huidige Albert Heijn-vestiging op het Henri Dunantplein vernieuwd wordt en daarbij meteen ondergrondse parkeerplaatsen worden gemaakt, kan de tijdelijke parkeerplaats op de plek van het Java-gebouw vervallen en op die locatie nieuwe appartementen gerealiseerd worden.

De drie eenmansfracties in de gemeenteraad (D66, GroenLinks en Fractie Jansen) hadden eerder een motie ingediend om te proberen de gevel vanwege het historische en markante karakter te behouden door de gevel te renoveren, of zelfs steen voor steen af te breken en ook weer op te bouwen, met behoud van slechts enkele waardevolle ornamenten. Het college heeft dat nader laten onderzoeken. Resultaat: de gevel is zo slecht en beschadigd dat het zowel bouwkundig als financieel (150.000 euro of meer) onverantwoord zou zijn om dat te doen.


De overgrote meerderheid van de gemeenteraad was ook die mening toegedaan. De motie werd dan ook verworpen met 16 tegen en 3 voor (indieners D66, GL, Jansen).


Afsluiting wegen naar bollenvelden

mobiliteit n Om te voorkomen dat het met name in de weekenden en tijdens feestdagen te druk wordt rond de bollenvelden, zullen toegangswegen worden afgesloten als dit noodzakelijk is.

In de Bollenstreek werden in 2020 op eerste en tweede paasdag (toen op 12 en 13 april) de wegen tussen de bollenvelden in de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen afgesloten. Paaszaterdag kwamen er destijds zoveel mensen genieten van de bloemen, dat anderhalve meter afstand houden niet meer mogelijk was.

Of het dit jaar opnieuw druk wordt met Pasen (komend weekend) is mede afhankelijk van het weer. Vorig jaar was het zonnig.

De verwachtingen voor dit jaar zijn minder mooi. Zodra de lente echt losbarst, ligt het voor de hand dat meer mensen richting Bollenstreek komen.

Zoveel is er immers in de coronalockdown nog niet mogelijk, maar recreƫren in de buitenlucht is toegestaan mits mensen zich aan de maatregelen houden.