Koos van der Klugt overhandigt het jubileumboek '100 jaar voetbal in Hillegom' aan de burgemeester. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen.
Koos van der Klugt overhandigt het jubileumboek '100 jaar voetbal in Hillegom' aan de burgemeester. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen. Foto:

Eerste boek SV voor Arie van Erk

HILLEGOM n Na de presentatie een aantal keren te hebben geannuleerd vanwege de coronamaatregelingen, was het vorige week eindelijk zover: het boek ”100 jaar voetbal in Hillegom 1920-2020” kon eindelijk worden aangeboden aan Burgemeester Arie van Erk. Dit gebeurde niet in de kantine van SV Hillegom, maar op een mooie coronavrije plek: in de Hoftuin voor het Hof van Hillegom. Het was Koos van der Klugt, een van de vier samenstellers, die het eerste boek aan de burgemeester overhandigde. (Lees het hele artikel op pagina 11)

Buiten Koos van der Klugt hebben verder aan het boek gewerkt Bert Teeuw, Henk Lamfers en Jules Rotteveel.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de presentatie in juni al gehouden zou worden, want op 12 juni jongstleden was het precies 100 jaar geleden dat er in Hillegom in teamverband werd gevoetbald. “Vanwege dit jubileum hebben we besloten het boek te maken”, vertelt Koos van der Klugt, die vroeger actief was bij SV Concordia. Samen met de andere drie dook hij in de geschiedenis van het voetballen in Hillegom. Zo werd onder andere het digitale archief van het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagbald grondig bekeken, tientallen voetballers, trainers, scheidsrechters, bestuurders uit heden en het verleden werden geïnterviewd en deze verhalen werden in het boek opgenomen. Volgens van der Klugt zijn de verhalen van de tachtig plussers zo anders als die van de huidige generatie. “In het verleden was het niet ongebruikelijk om achter in een vrachtwagen naar een uitwedstrijd te gaan, of met de fiets naar Spaarndam en dan nam je ook nog een medespeler achterop mee”. Voor het boek gingen ze ook op zoek naar de beste speler, die Hillegom heeft gekend. Dat was Frans van der Hulst, die het heel goed heeft gedaan en nog net niet het Nederlands Elftal heeft gehaald. “Zo wel Sizo en VV Hillegom hebben in de top van de amateurs gevoetbald. Daar is heel veel over te lezen, evenals over Dick van Egmond, nu hoofdscheidsrechter in Zeist, die vertelt over zijn loopbaan”. Uiteraard komt ook de veelbesproken fusie aan bod. De voorzitters Han van ’t Hof, Gerard Frank Arends en oud wethouder Gerrit Kleijheeg vertellen in een acht pagina’s tellend interview over het ontstaan van SV Hillegom en de totstandkoming van de accommodatie. Het is een prachtig mooi boek geworden. Burgemeester Arie van Erk zei het al in zijn speech. “Dit boek moet gewoon een plek krijgen in de Hillegomse huiskamers. Er zijn er 1000 gedrukt en we hebben 10.000 woningen dus het moet wel gek lopen als ze niet allemaal verkocht worden”. In het boek staan niet alleen verhalen, maar ook honderden foto’s. Niet alleen auto’s uit het verleden, maar ook van nu. Bij het maken van de laatstgenoemde foto’s gooide corona roet in het eten. “We hadden pas de helft van de teams op de foto, toen we niet verder konden door corona. In september konden we het fotograferen pas hervatten. Uiteindelijk is het toch gelukt om iedereen op de foto te krijgen. Dit dankzij fotograaf Dirk van den Reep. John Egging heeft het grafisch vormgeven voor zijn rekening genomen en de samenstelling en dat heeft hij fantastisch gedaan. Het is een prachtig geheel geworden, dat mede tot stand is gekomen dankzij bijdragen van het Cooperatie Fonds van de Rabobank, Ruigrok Productie en de gemeente Hillegom”. Het boek is verkrijgbaar bij de Readshop in Hillegom.

ANNEMIEK CORNELISSEN