Afstand houden en temperatuur meten. | Foto: Tony Whelan, tekst: Caroline Spaans
Afstand houden en temperatuur meten. | Foto: Tony Whelan, tekst: Caroline Spaans Foto:

Coronaproof op de werkvloer

Hillegom n Bij C.S. Weijers Bloembollen aan de Leidsestraat werken sinds maandag 6 juli alle medewerkers weer 'gewoon' op het bedrijf. Temperatuur wordt gemeten, er wordt gewerkt met handschoenen en maskers en uiteraard wordt de 1,5 meter afstand gehandhaafd.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis kreeg ook deze internationale bloembollenspcialist te maken met een andere manier van werken. Directeur John Boot: "Bij ons werken 45 mensen jaarrond en in het seizoen (juli-oktober) komen daar pakweg 60-65 inhuurkrachten bij. De meeste bloembollen waren al uitgeleverd vóór de crisisuitbraak. Wij hebben snel kunnen afschalen, waardoor we helaas wel afscheid hebben moeten nemen van een aantal medewerkers die tijdelijk bij ons werkten. De afgelopen maanden hebben veel van onze administratieve krachten thuis gewerkt en hebben we het kunnen redden doordat veel van hen halve dagen werkte of vast vakantie opnamen."

Boot is zeer te spreken over hoe de overheid de crisis tot nu toe aanpakt: "Wij zijn ook positief over hoe goed onze medewerkers op de hoogte zijn van de maatregelen die we binnen ons bedrijf hebben moeten toepassen. Het blijft echter nog wel onzeker. Bij ons, in Nederland, gaat het nu de goede kant op. Maar wanneer het bijvoorbeeld in India, wat ook een toeleveringsgebied is van ons, niet goed gaat, zoals nu, is dat toch heel vervelend. Je blijft, doordat je zaken doet over de hele wereld, erg afhankelijk van hoe alles zich ontwikkelt." Voorlopig werken dus ook medewerkers van C.S. Weijers niet meer thuis. Even bijkletsen bij de koffieautomaat met je collega's en gezamenlijk lunchen... met 1,5 meter afstand, dat wel.