Afbeelding
Foto: remco out

Brand eist leven; drie panden verwoest

Hillegom n Ten gevolge van een grote uitslaande brand zijn op de Stationsweg een hoekpand en de twee panden daarnaast volledig uitgebrand. De brand brak donderdag 17 januari rond 4.45 uur uit. Ruim anderhalf uur later was de brand geblust.

Volgens de brandweer Hollands Midden, was het door de hitte lange tijd niet mogelijk om naar binnen te gaan en werd van buitenaf geblust. Burgemeester Arie van Erk liet later in de ochtend op de website van de gemeente weten: "Zojuist bereikte mij het droevige nieuws dat er helaas een dodelijk slachtoffer gevallen is bij de brand aan de Stationsweg. Een vreselijk bericht. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden van dit slachtoffer." Inmiddels is de identiteit van het slachtoffer bekend.

Het gaat om de Chinese student Maolin Zhang. Hij kwam in 2017 naar Leiden voor een promotietraject in de astronomie. Zijn familie in China is via de ambassade op de hoogte gebracht van zijn overlijden. De politie weet nog niet wat de oorzaak is van de fatale brand.

Door buurtbewoners in het bijzonder en inwoners van Hillegom in het algemeen werd enorm meegeleefd. Er zijn bloemen gelegd tegen de hekken rondom het pand en ook op social media stroomde vele blijken van medeleven binnen. Er is een Facebook-pagina gemaakt om de gedupeerden van de brand te helpen.

Op www.facebook.com/Help-gedupeerden-brand-Hillegom-1634562533357118/ bieden mensen hun hulp aan. Inmiddels worden al kleding en meubels aangeboden en zijn voor drie getroffenen doneeracties gestart. Ook de landelijke pers heeft veel aandacht besteed aan het tragische bericht.

Op de site van Hart van Nederland is te lezen hoe buurtbewoner Jeffrey Vrijburg 112 heeft gebeld en zag hoe andere gealarmeerde buren geen andere weg zagen om via het balkon te vluchten voor de vuurzee.