Ontbijten in de raadzaal met de burgemeester, is best bijzonder. | Foto en tekst: Diana Maas
Ontbijten in de raadzaal met de burgemeester, is best bijzonder. | Foto en tekst: Diana Maas Foto: diana maas

Beschuitje met burgemeester

HILLEGOM n Het jaarlijkse burgemeestersontbijt in zo'n 275 gemeenten is onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt, dat voor de 16de keer op rij een week lang met gezonde ontbijtjes en lesmateriaal aandacht schenkt aan een goede start van de dag. Die aandacht is nodig, omdat nog steeds veel kinderen niet, niet altijd of niet gezond ontbijten. Het educatieve evenement heeft steun van het Voedingscentrum, Jongeren op Gezond Gewicht, de Maag Lever darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. (Lees het hele artikel op pagina 19)

Bovendien is het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde school.

Burgemeester Arie van Erk had daarom afgelopen woensdag groep 7 en 8 van de Daltonschool te gast in de raadzaal. Bij binnenkomst kregen alle kinderen een hand van de Burgemeester en nadat iedereen een plekje had gevonden was er een woord van welkom. Natuurlijk werd in dit woordje ook de vijf voordelen van ontbijten benadrukt, nl. het geeft energie, levert voedingsstoffen, helpt je stoelgang, houdt je op gezond gewicht, is lekker en gezellig. Op de vraag van de burgervader wie er 's morgens altijd ontbijt staken bijna alle kinderen de hand op. Gelukkig maar!

Tussen het eten en drinken door werd er door de kinderen natuurlijk honderduit gekletst, maar er was ook ruimte voor vragen aan de burgemeester. Zo was een jongen, die zelf uiteindelijk president wil worden, nieuwsgierig naar de opleiding van de burgemeester. Een uitgebreid curriculum vitae was het antwoord. Een ander was meer geïnteresseerd in de vrijetijdsbesteding. 'Lezen en wandelen', antwoordde Van Erk. Twee meisjes waren benieuwd naar de leuke en minder leuke dingen van burgemeester-zijn. 'Heel leuk is om bij bijzondere gelegenheden te worden uitgenodigd'. De burgemeester houdt totaal niet van conflicten en als deze er al zijn dan wil hij deze ook het liefst zo snel mogelijk opgelost zien. 'Om hier als bemiddelaar soms streng te moeten zijn is niet altijd even leuk, maar hoort ook bij mijn vak', aldus de burgemeester.

Aan het Nationaal Schoolontbijt is elk jaar een goed doel verbonden. Dit jaar is dat Stichting Kinderpostzegels met het project: het aanbieden van kinderfeestjes voor de hele klas, waarbij scholieren op een speelse manier leren dat iedereen erbij hoort en niemand buiten de boot valt. Het thema van de ontbijtweek is dit jaar dan ook 'Een feest voor iedereen!'. De burgemeester heeft namens de gemeente Hillegom € 100,- gedoneerd.

Bij vertrek kreeg iedere leerling een presentje van de burgemeester en werd er ter herinnering natuurlijk een groepsfoto gemaakt.