Zondag 8 april gaf Hans Theunissen als vrijwilliger een rondleiding in de Heemtuin. | Foto: Annemiek Cornelissen
Zondag 8 april gaf Hans Theunissen als vrijwilliger een rondleiding in de Heemtuin. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: ac

Hillegomse Heemtuin is weer open voor publiek

natuur n Vanaf 1 april is de Heemtuin weer geopend voor het publiek. Deze tuin is maandag tot en met vrijdag geopend van 08.00 tot 16.00 uur, zaterdags gesloten en op zondag is er van 14.00 tot 17.00 uur steevast een vrijwilliger om vragen te beantwoorden of rondleidingen te geven. Op zondag 8 april was dat Hans Theunissen.

Door Annemiek Cornelissen

Volgens Theunissen zijn er in totaal ongeveer vijftien vrijwilligers, die in pouleverband op zondag aanwezig zijn. Dat wordt door de bezoekers van de Heemtuin erg op prijs gesteld. "Gemiddeld komt dat per vrijwilliger op twee keer per seizoen, dus dat valt reuze mee.

Bovendien vinden we het allemaal heel leuk om te doen."

Aanstaande zondag 15 april is Willem van Griethuyzen present.

"Willem is degenen met de meeste kennis, omdat hij jarenlang bij de gemeente heeft gewerkt en echt iedere, bloem, struik of boom kent.

De natuur is zijn lust en zijn leven. Een keer per jaar geeft hij een rondleiding en die is heel druk bezocht. De mensen vragen van te voren wanneer hij komt."

Bloemenpracht moet nog komen

Volgens Theunissen staat de Heemtuin er nog niet op zijn mooist bij.

"Dat moet allemaal nog komen.

Het begint ene beetje te ontluiken. De kleine bloemetjes beginnen te komen. Ben je een paar maanden verder, dan kan je de huizen niet meer zien."

Theunissen vindt het jammer dat de laatste jaren veel bomen zijn omgewaaid.

"Maar daar is niks aan te doen, dat houd je nou eenmaal."

Enthousiast wijst hij naar het eiland, waar de twee schildpadden alweer op zitten. "Die zitten er al jaren. Het waren er altijd drie, maar er is er een doodgegaan.

's Avonds komen hier alle reigers uit Hillegom, dan is het hier voor hen een plek om te overnachten. Dat is prachtig om te zien".


Buurtmozaïek van start

DeZilk n Ondanks het tot frisse weer wil de organisatie van de buurtmozaïeken dit jaar opnieuw een mozaïek maken waarbij ze aansluiten bij de mozaïeken van De Zilk.

Het thema van dit jaar is: Duinpolder.... Weg! Buurtgenoot Sjoerd Blokker heeft het ontwerp hiervoor gemaakt. Bollenvelden die door de weg uiteindelijk omgevormd worden tot betonnen huizen en flats. Weg natuur, bollenvelden en cultuur. Dit hangt als een donderwolk boven de omgeving. Het mozaïek wordt met vrijwilligers gemaakt van 18 tot en met vrijdag 20 april en vanaf vrijdag 20 april is het mozaïek te bewonderen op de grote stoep in de bocht van de 2e Loosterweg in Hillegom (tegenover het buurtbankje). In de buurt zijn ook mozaïekjes van kinderen te bewonderen zijn. Steektijden: 18 april van 15.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur, 19 april van 15.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur en 20 april van 15.00 tot 17.00 uur. Meer info: Ada Harkema: 0252-517656.