Burgemeester Arie van Erk spreekt alle raadsleden toe.| Foto: Corine Zijerveld
Burgemeester Arie van Erk spreekt alle raadsleden toe.| Foto: Corine Zijerveld Foto: Corine Zijerveld

Installatie van de nieuwe raad

gemeenteraad n Burgemeester Arie van Erk heeft vorige week de nieuwe raadsleden voor de periode 2018-2022 beëdigd.

Een aantal van de raadsleden had al eerder een installatie meegemaakt, maar voor een aantal van was dit nieuw: Anouk Dijkshoorn, Kees Langeveld, Jan Zwaan en Igor Buijck. Voor hen was er een speciaal welkom. In totaal telt de raad dertien leden.

Van Erk: "Ik wil de nieuwe raad een tweetal zaken meegeven vanuit mijn observatie in de afgelopen jaren. Ik heb de oude raad bedankt voor hun tomeloze inzet en gesteld dat het vergadertijgers zijn en nooit verzaken. De tijd die dat in beslag neemt is enorm en omdat het raadswerk slechts een bijbaan is, en daardoor de beschikbare tijd te krap, constateer ik dat het contact met inwoners nogal eens de sluitpost is. Op zich heel begrijpelijk. Toch wil ik daar op dit moment in uw richting aandacht voor vragen. We zijn met de ambtelijke organisatie HLT samen een traject ingeslagen om zoveel mogelijk van buiten naar binnen de werken en te denken. Dus om vooral op te halen bij inwoners en bedrijven waar vraag naar is en waar behoeften liggen. Ook het college heeft stappen gezet in die manier van werken, dus in een vroeg stadium de bevolking betrekken bij beleid en projecten. We moeten daarin nog meer stappen zetten en ik wil uw raad aansporen om daar in mee te gaan. Ik weet zeker dat inwonersgroepen, bedrijven of vertegenwoordigers daarvan, verenigingen, jeugd, ouderen, zorginstellingen etc. u met open armen ontvangen in alle hoeken van de gemeente. Dus minder binnen en meer naar buiten; ik daag u uit om daar in mee te denken en te bewegen en vormen voor te vinden. Vaak is het een kwestie van gewoon doen en uitproberen.

Het andere punt is het aanbrengen van een versnelling in de uitvoering van projecten en het effectueren van beleid. Er is veel beleid geactualiseerd en zijn ook zeker projecten gerealiseerd, maar er staat ook nog veel in de steigers. De basis is prima; ook financieel. Dat biedt kansen, maar zoals ik gisteren zei, er kan in een hogere versnelling worden geschakeld. En dan bedoel ik niet dat iedereen harder moet gaan werken, maar wel dat er voldoende capaciteit beschikbaar wordt gesteld en dat we efficiënter worden door meer zaken tegelijkertijd op te pakken en soms eens wat meer risico nemen."