Zorgeloos de deur uit

Hillegom n Zorgeloos van huis gaan in de wetenschap dat je woning goed tegen inbraak beveiligd is. Dat is volgens Lilian Tieman de kern van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Als adviseur Woninginbraak bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid weet ze dat veel mensen ten onterechte denken dat ze veilig wonen. "Vaak blijkt de beveiliging van hun huis helemaal niet op orde. En trekken ze de deur achter zich dicht zonder deze op slot te draaien. Een 100% garantie tegen een inbraak heb je nooit, maar door gebruik te maken van het Politiekeurmerk weet je wel dat je woning zo goed mogelijk is opgewassen tegen het inbrekersgilde."
Een veilige woning, wie wil dat nu niet? Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet. Elk jaar wordt er in Nederland ruim 55.000 keer ingebroken. Ramen of deuren vernield, waardevolle bezittingen zomaar ineens verdwenen. Inbraken kosten tijd en geld. "Maar emotionele schade is vaak nog vele malen groter dan de materiële schade", weet Tieman. "Een inbraak zorgt voor verschillende emoties: boosheid, verdriet én misschien nog wel het ergste: een gevoel van onveiligheid in uw eigen huis. De impact van een onbekende die in uw woning, uw spullen heeft doorzocht, is enorm."
Gelegenheidsinbreker
De meeste inbraken (ongeveer 70 procent) worden gepleegd door 'gelegenheidsinbrekers'. Een gelegenheidsinbreker werkt met relatief klein materiaal: een tang of een schroevendraaier. Hij komt in actie als hij een pand ziet waar duidelijk wat te halen is. Tieman: "Vervolgens wil hij maar één ding: snel zijn slag slaan. Een inbraak in een slecht beveiligde woning duurt vaak maar 30 seconden."