Jet en haar klas. | Foto: pr
Jet en haar klas. | Foto: pr Foto:

Jet (8) zit op afstand in de klas

Hillegom n Voor de 8-jarige Jet begon vorige week de schooldag op een wel heel speciale manier. Door de inzet van KlasseContact kon zij weer in contact komen met haar klasgenoten van groep 5 van basisschool De Fontein.

De 'KPN Klasgenoot' in de klas legt een verbinding tussen de leerling thuis of in het ziekenhuis en de leerlingen op school.

Op die manier kan Jet weer meedoen met de lessen. Voor leerlingen die langdurig niet naar school kunnen, biedt dit medium uitkomst: de interactieve, beeld en geluidsverbinding maakt lessen volgen op afstand mogelijk. De verbinding tussen de laptop of tablet van de leerling thuis en 'de Klasgenoot' op school komt tot stand via het 4G-netwerk.

Zo is er aan beide kanten van de verbinding altijd beeld en geluid beschikbaar. De leerling kan De Klasgenoot in de klas, die is uitgerust met een 360 graden-camera, op afstand besturen en zodoende de camera draaien, of laten inzoomen op het bord. Ook kan het een virtuele vinger opsteken; er gaat dan een lampje op de Klasgenoot branden.

Jet laat weten dat "dit heel gaaf is". Ze is zo betrokken bij haar klas nadat er contact is gemaakt. Juf Chanien brengt de klas tot rust met een stil handgebaar. Iets wat veel gebruikt wordt in het onderwijs. Jet doet hier ongemerkt thuis gewoon aan mee. "Oh, dat hoeft eigenlijk niet", zegt Jet. Ze kunnen dat misschien niet zien en ik ben er eigenlijk niet echt. Maar zo voelt het wel. En Jet doet haar hand wat lager in beeld en doet gewoon mee aan de groepsregels.

Jet heeft een stralende snoet wanneer zij Maatje, de knuffel van KPN Mooiste Contact Fonds, krijgt uitgereikt van Ed Bontrop. Ed Bontrop is programmamanager KlasseContact en houdt zich bezig met andere activiteiten van het KPN Mooiste Contactfonds.

Sociaal isolement en leerachterstand voorkomen

Dit technologische hoogstandje wordt mogelijk gemaakt door KlasseContact; een landelijk project van EDventure en het KPN Mooiste Contact Fonds. Het doel van KlasseContact is voorkomen dat leerlingen die vanwege een chronische of langdurige ziekte niet naar school kunnen in een sociaal isolement terecht komen en een leerachterstand oplopen. De inzet van KlasseContact helpt scholen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs van hun zieke leerlingen. Leraren staan hier niet alleen voor, ze kunnen hulp vragen aan de consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL). De consulenten zijn vervolgens de schakel tussen school, leerling en KlasseContact. Op die manier maken elk schooljaar honderden zieke leerlingen (en hun klas) gebruik van KlasseContact. Consulent Saskia Wittekoek, werkzaam bij OnderwijsAdvies, was nauw betrokken bij deze plaatsing van KlasseContact. Voor Jet, die ontzettend gemotiveerd is voor schoolwerk, is het fijn om mee te kunnen blijven doen met haar klas. Een sterke kant in het leven van Jet, is leren op school. Dat kan nu ook in de periodes dat zij zich te naar voelt om fysiek op school aanwezig te zijn. Jet kan op deze manier gemakkelijk betrokken worden bij haar juf en natuurlijk haar vriendinnen in de klas. Op die manier is zij letterlijk meer in beeld bij iedereen. Jet hoort erbij!

Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten

De Klasgenoot is een steuntje in de rug voor chronisch en langdurig zieke leerlingen, zodat ze het gevoel hebben er toch bij te horen. "Een kind dat niet of nauwelijks contact heeft met klasgenoten verliest al snel aansluiting", zegt Annemarie Kaptein, directeur van EDventure. "Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten. Hij of zij wordt niet meer uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes, heeft steeds minder contact op sociale media en mist de laatste nieuwtjes. Terwijl direct contact met leeftijdsgenoten zo belangrijk is voor de ontwikkeling van ieder kind, kerngezond of chronisch ziek. Dankzij KlasseContact kunnen ook leerlingen die chronisch of langdurig ziek zijn de lessen blijven volgen en in contact blijven met hun klasgenootjes!"