Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

Taalcafé Hillegom bezoekt Cruquius

uitje n Het was een stralende dag toen op 14 februari het Taalcafé Hillegom met achttien personen een uitstapje had naar het gemaal in Cruquius.

Dankzij een gift van kringloopwinkel Tante Trees uit Hillegom kon dit uitstapje worden georganiseerd.

De groep werd door twee gidsen door het museum geleid. Vol enthousiasme vertelden zij over de geschiedenis van het droogmalen van de Haarlemmermeer, het grootste natuurlijke meer van Nederland. Iedereen keek zijn ogen uit bij het enorme gietijzeren stoomgemaal, van 70.000 kilo, met acht pompen, vooral toen hij in werking werd gesteld.

Per minuut werd 320 ton water uit de Haarlemmermeer gepompt, dag en nacht. Samen met de Lijnden- en Leegwatergemalen werd van juni 1849 tot begin 1852 de Haarlemmermeer drooggelegd.

Ook de boiler had grote aandacht, vooral het kleine luikje onderin, waar in die tijd kinderen in moesten kruipen om de machine schoon te maken.

Ruim een uur was veel te kort om alles te vertellen, zodat de gidsen iedereen uitnodigden om nog een keer terug te komen naar het museum.

De verschillende taalachtergronden waren geen belemmering om met elkaar te praten. Het was een leerzame en hele gezellige middag, daar was de groep van achttien van het Taalcafé Hillegom het over eens.