Moeten burgemeesters de wereld regeren?

Regio n Hoe denken onze burgemeesters over democratie, hoe dromen ze over hun stad of dorp en hoe lossen ze praktische problemen op? Dinsdag 22 november, van 19.30 tot 21.30 uur, organiseert de bibliotheek in samenwerking met debatpodium de Pletterij een debat tussen de burgemeesters van Haarlem, Bloemendaal en Hillegom onder leiding van Jan van Eeden.

De landelijke campagne 'Nederland Leest' legt dit jaar de democratie langs de meetlat. Leidraad is het boek Als burgemeesters zouden regeren van Benjamin Barber, waarin hij een belangrijke rol ziet voor de steden, in het bijzonder voor de burgemeesters, omdat zij praktische problemen moeten en kunnen oplossen. Burgemeesters kunnen ruimte creƫren voor lokaal initiatief, eigenaarschap en zeggenschap. Wat is hun rol daarin, in het algemeen en op concrete beleidsterreinen als opvang immigranten of bijvoorbeeld softdrugs.

Moeten zij afwachten totdat Den Haag of Brussel iets regelen of zetten zij de toon? Heeft hun eigenzinnigheid nut? Het debat is gratis bij te wonen en vindt plaats in de bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstaat 32). Een kaartje reserveren kan via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.