Richard Bonnet met zijn zwager Dirk. | Foto: pr
Richard Bonnet met zijn zwager Dirk. | Foto: pr Foto: pr

Keukenhof volgend jaar te zien in 20 miljoen huiskamers

Regio n Keukenhof figureert in miljoenen privéfilmpjes, maar dat een heuse filmploeg in de Lissense lentetuin neerstrijkt is toch bijzonder. Dit voorjaar was Keukenhof één van de opnamelocaties voor de Thaise misdaadserie 'The Golden Tulip', die vanaf februari volgend jaar in 20 miljoen huiskamers te zien zal zijn.

Door Esdor van Elten

"Een beetje terughoudend waren ze eerst wel", herinnert Richard Bonnet zich het moment waarop hij bij Keukenhof toestemming kwam vragen voor de filmopnamen. "Het was natuurlijk midden in het seizoen. Uiteindelijk mocht het, als we maar filmden voor 9.00 en ná 17.00 uur. Maar toen de opnames eenmaal gedaan waren was iedereen heel enthousiast."

Het is voor een belangrijk deel aan Richard Bonnet te danken dat de filmopnamen van 'The Golden Tulip' plaats konden vinden. Zijn bedrijf New Fashion Flowers exporteert bollen naar Thailand en heeft er ook een vestiging. Richard's Thaise vrouw is bevriend met de vrouw van Chalong Phakdiwichit, een bekende regisseur die zich een 'National Artist of Thailand' mag noemen. "Eind vorig jaar vroeg hij aan ons: 'we willen een serie opnemen die in Nederland speelt. Waar zouden we kunnen filmen?'" Bonnet stelde een aantal locaties voor, maar hoorde vervolgens weinig. Tot in april de filmploeg van 35 man op de stoep stond. In razend tempo begon Bonnet locaties te regelen. Via de Gemeente Teylingen en bollenteler Sam Verschooten in Voorhout wist Bonnet te regelen dat er actiescènes in de bollenvelden konden worden gemaakt. Voor de kapitale landhuizen in de film wendde Bonnet zich tot bevriende kwekers in Nieuw Vennep en 's Gravenzande. Ook voor andere locaties, zoals de Albert Heijn en de Thaise tempel in Purmerend, de Zaanse Schans en het politiebureau in Hoofddorp wist Bonnet toestemming los te krijgen. Het lastigste was de toestemming voor Schiphol. Een complicerende factor was dat het niet alleen maar ging om toestemming om te filmen, maar ook voor het gebruik van (toneel)wapens. "De filmploeg had er geen flauw benul van dat in Nederland voor alles een vergunning is vereist. En al helemaal in deze tijd van dreigende terreur kun je natuurlijk niet zomaar in een bollenveld of waar ook met pistolen en geweren aan de gang." Hoofdbrekens genoeg dus, maar uiteindelijk slaagde Bonnet in zijn opzet en liep alles toch nog goed af.

Of dat voor de film geldt moet natuurlijk nog blijken. 'The Golden Tulip komt naar verwachting in februari uit en is inmiddels al naar 9 andere landen verkocht. "Ik denk dat we door deze film meer Thaise toeristen mogen verwachten die de locaties van de film met eigen ogen willen zien. Thai zijn ook gek van bloemen. Dat is natuurlijk prachtige promotie voor de Bollensector en de Bollenstreek!