Wethouder Fred van Trigt stapt in de boot met de Tjarda-leden. | Foto: Annemiek Cornelissen
Wethouder Fred van Trigt stapt in de boot met de Tjarda-leden. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: Annemiek Cornelissen

Schoon schip met de wethouder

Hillegom n De Tjarda afdeling Hillegom hield zaterdag 27 augustus weer een opschoondag.

Door Annemiek Cornelissen

Dit betekende dat alle leden van de Tjarda een dag lang op pad gaan om Hillegom een schoner aanzien te geven. Het is een tweejaarlijks terugkerend gebeuren dat een keer in het voorjaar en een keer rond deze tijd van het jaar wordt gehouden. Het verschil deze keer was dat een groot deel van de leden niet met de prikker en vuilniszak op pad gingen, maar dat er boten werden ingezet.

Aan wethouder Fred van Trigt was het om het startsein te geven voor deze opschoondag. De wethouder onderstreepte het belang van dergelijke activiteiten voor een schoner Hillegom. "Wij als gemeente juichen dit soort initiatieven zeker toe. Niet in de laatste plaats omdat alles wat vandaag uit het water wordt gevist een tijdelijke prominente plek krijgt op de brug van de Hillegommerbeek, zodat het winkelend publiek kan zien wat er allemaal wordt weggegooid. Misschien schudt dit de mensen wakker en dat ze niet zomaar alles in het water gooien".

Van Trigt nam vervolgens een kijkje bij de boten die bij de aanlegplek aan de Haven vertrokken. In totaal werden drie boten ingezet bij de opschoonactie, die hebben gevaren tussen de Ringvaart en Solution. De boten werden bemand door de Verkenners en de Junioren. Voor de welpen was een andere taak bedacht: onder begeleiding gingen zij wel met vuilniszak en prikker op pad om vuil te rapen onder andere in een gedeelte van het centrum, op de Haven en het Beltterein. Ook de jongste kinderen hadden hier duidelijk plezier in.

Voor hen bleek het niet alleen een bezigheid te zijn, die vruchten afwierp, maar ze hadden er ook heel veel plezier in. Ze hadden opvallende hesjes aan, zodat iedereen goed kon zien wat ze aan het doen waren. Ze werden dan ook regelmatig aangesproken door mensen, die ze complimenteerden met hun werk en wilden kijken wat ze al in hun vuilniszakken hadden zitten.

Dat varieerde van flesjes, lege pakjes sigaretten, een fietsbel, een zakje met beschimmeld brood tot batterijtjes aan toe.

De drukke dag werd aan het eind van de middag afgesloten met ene gezellige barbecue op het Scoutingterrein.