Logo dehillegommer.nl
Foto:

Verspreiding corona in de regio Hollands Midden in derde week van juni

  Zorg & Welzijn

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202. In de week van 15 tot en met 21 juni (wwek 25) zijn er 3259 coronatesten afgenomen in Hollands Midden. Hiervan hebben 50 personen corona, waaronder één kind onder de 11 jaar. Er zijn geen nieuwe coronaclusters ontstaan.

50 nieuwe corona besmettingen

GGD: "Sinds 1 juni testen wij iedereen in Hollands Midden met klachten op corona in een van onze vier testlocaties. Afgelopen week bleek 1,6% van het aantal testen positief. Dat is een half procent minder dan vorige week. De overgrote meerderheid heeft dus geen corona."

Geen nieuwe coronaclusters

"Bij drie of meer besmettingen binnen één groep, zoals een school of bedrijf, spreekt de GGD van een cluster. In de week van 1-7 juni rapporteerden wij clusters in Gouda (1) en Katwijk (2). Deze clusters hebben geen nieuwe besmettingen opgeleverd en vormen inmiddels ook geen bedreiging meer. Het onderzoek naar deze clusters is dan ook officieel afgerond.

Uit ons bron- en contactonderzoek blijkt dat de nieuwe besmettingen niet binnen een groep zijn ontstaan. Er zijn dan ook geen nieuwe clusters."

Kinderen

Afgelopen week is het landelijke beleid voor het testen van kinderen gewijzigd. Alle kinderen met klachten kunnen aangemeld worden voor een test via het landelijke callcenter via 0800-1202. Kinderen tot 6 jaar, met alleen een snotneus maar zonder koorts en/of hoesten, hoeven niet getest te worden en kunnen gewoon naar de kinderopvang of school. Dit geldt overigens niet als een gezinslid koorts en/of andere coronaklachten heeft, want dan blijft het hele gezin thuis tot deze persoon negatief getest of 24 uur klachtenvrij is. Ouders doen er goed aan een kind tot 6 jaar wel te testen als de klachten afwijken van een normale verkoudheid of hooikoorts en langer duren dan één week.

"Afgelopen week hebben wij in totaal 638 kinderen tot 11 jaar getest. Bij één kind is daadwerkelijk corona vastgesteld."

"Naast het feit dat ouders hun kind kunnen aanmelden voor een test, houden wij als GGD ook een vinger aan de pols. Wij hebben 1 à 2 keer per week contact met alle scholen in de regio. Als er 3 of meer kinderen met een verkoudheid in een klas zitten, melden scholen dit bij de GGD. Wij onderzoeken dan of het inderdaad slechts om een verkoudheid gaat, of dat er een risico op een coronabesmetting bestaat. Wij hebben de afgelopen week meerdere keren uit voorzorg onderzoek gedaan, maar gelukkig geen corona of het risico daarop vastgesteld. Ouders en leerkrachten met vragen kunnen altijd contact opnemen met de schoolverpleegkundige of schoolarts via ons callcenter: 085-0782878."

Houd je aan de regels

"Wij zijn blij dat er afgelopen week geen nieuwe clusters zijn ontstaan, het goed gaat op de scholen en dat de percentages positieve testen laag blijven. Toch blijft het belangrijk dat iedereen zich aan de gedragsregels houdt. Want alleen samen krijgen we corona onder controle."

Meer berichten