Mevrouw Zaat met haar man Wim. Hij heeft een tennismaatje via WelzijnsKompas. | Foto: pr
Mevrouw Zaat met haar man Wim. Hij heeft een tennismaatje via WelzijnsKompas. | Foto: pr Foto: pr

Via WelzijnsKompas een tennismaatje

Zorg & Welzijn

REGIO n "Mijn man was altijd zo actief, maar nu hij Alzheimer heeft kan hij lang niet alles meer." Tennissen lukt nog wel. Via WelzijnsKompas kreeg de man van Carla Zaat-Bolland uit Hillegom een tennismaatje, die haar Wim ook ophaalt en thuisbrengt. "Wim kijkt er de hele week naar uit en ik kan rustig even een boekje lezen."

Verre reizen, een prachtige baan, honkbal, motorrijden, joggen, fietsen, tennis... "Dat valt bijna allemaal weg met dementie. Naar onze zoon in Parijs gaan we nog wel, maar gewoon een weekendje weg is niet te doen - zeker omdat ik zelf ook slecht loop. Wat Wim nog wel kan is sport op televisie kijken, met schoon- en kleinzoon naar thuiswedstrijden van ADO en een vast rondje joggen. Dan neemt hij een telefoon zonder code mee, zodat hij mij altijd kan bellen. En ik hem. Eerst wilde ik verhuizen naar een appartement in de buurt van mijn dochter, maar ik heb het naar mijn zin in Hillegom. We kregen hier zonder bedelen een invalidenpas en ik mag elk jaar een mantelzorgcompliment ophalen. Maar vooral het tennismaatje is fijn geregeld. De gemeente zorgt goed voor ons."

Uitje van de week
Wim's tennismaatje heet Anneke. Haar inzet wordt bekostigd via de Huishoudelijke Hulp Toelage: de HHT-regeling. Deze regeling is er om de belasting die mantelzorgers ervaren, enigszins te verlichten. Een aanvraag daarvoor gaat via WelzijnsKompas, die op haar beurt samenwerkt met organisaties als Fleur de Dag, Home Instead en in dit geval Saar aan Huis. "Ik had al geprobeerd zelf iets op te zetten voor mensen met Parkinson en Alzheimer, maar veel medewerking kreeg ik niet van de tennisvereniging. Bij Saar aan Huis ging dat een stuk makkelijker. Eigenlijk was de match zo gemaakt. Elke week haalt Anneke Wim op en gaan ze een uurtje tennissen en wat drinken. Daarna brengt ze hem weer naar huis. Het is absoluut het uitje van de week." Carla lacht: "Zelf ga ik dan bijvoorbeeld een film kijken waar Wim niets aan vindt. Zware documentaires hoeven voor hem niet meer." Carla is overduidelijk blij met de ondersteuning voor mantelzorg. "Je weet wel dat je een traplift kunt krijgen of hulp in de huishouding, maar er kan dus nog veel meer. Bedenk het maar en vraag het aan. Via de website van WelzijnsKompas is het zó geregeld: administratieve of huishoudelijke hulp, gezelschap voor als je even weg wilt, - net wat je kunt gebruiken om even op adem te komen." Bij huishoudelijke hulp betaalt de mantelzorger vijf euro per uur eigen bijdrage; bij de andere vormen van hulp is er geen eigen bijdrage. Mantelzorgers uit Hillegom en Lisse kunnen in ieder geval tot het einde van het jaar gebruikmaken van de HHT-regeling.

Uit de krant