Jongeren werken samen met ouderen
Logo dehillegommer.nl
Het doel van de actie is om jongeren en ouderen te verbinden en dat is goed gelukt.
Het doel van de actie is om jongeren en ouderen te verbinden en dat is goed gelukt. (Foto: annemiek cornelissen )

Jongeren werken samen met ouderen

  Zorg & Welzijn

HILLEGOM ♦ De Vastenactie van de jongeren van The Spirits in Hillegom is in de loop der jaren een traditie geworden. Afgelopen weekend was het alweer voor de twaalfde keer en het is een bekend gegeven dat door de groep jongeren steevast een project aan de actie wordt verbonden.

Deze keer was het een activiteit met als doel: jong en oud te verbinden en dat betekende dat er samen met de bewoners van zorgcentrum Bloemswaard zaterdag 3 maart tulpenbolletjes werden geplant. Deze zouden een mooi plekje krijgen op alle afdelingen.

Symbool van groei

De goede doelen actie is een samenwerking tussen The Spirits, Welzijnskompas Hillegom en de Hozo. Volgens Rick Schoenmaker, leiding van The Spirits willen de jongeren in het kader van de vastenactie iets goeds doen voor de samenleving, in het bijzonder voor de minderheidsgroepen.

"Deze keer hebben we gekozen voor de bewoners van zorgcentrum Bloemswaard met als thema: verbinding en respect, jong en oud, buiten naar binnen halen en bloemen, het symbool van de groei van de mens. En hoe kan je dat beter dan samen met de bewoners met bloemen bezig te zijn en een bloemetje in huis te brengen."

Vasten en schilderen

De avond ervoor begon de vastenactie en verbleven de jongeren in het Theresiahuis, in het gebouw van De Bollenstroom, waar zij hebben gevast en geslapen. "De jongeren hebben op deze avond ook de potjes beschilderd voor de bewoners, zodat zij een mooi kleurig geheel kregen." In de ochtend vertrok het gezelschap met hun begeleiding naar Bloemswaard, waar ongeveer twintig bewoners al zaten te wachten in de gemeenschappelijke ruimte. De potjes werden op tafel gezet en het zand werd tevoorschijn gehaald. Het was leuk om te zien hoeveel plezier de ouderen hadden in deze activiteit: "Dit is zo lang geleden voor mij! Vroeger werkte ik urenlang in de tuin", vertelt een van de dames.

De aanwezige ouderen mochten de potjes mee naar hun kamer nemen. De overige potjes werden door de jongeren zelf verdeeld over de afdelingen. Volgens Ramona Nederstigt, activiteitenbegeleider van de Hozo zijn dergelijke projecten heel belangrijk voor de ouderen. "Je ziet hoe blij en dankbaar iedereen is. Ze vinden het heerlijk om de jeugd hier te zien en samen wat met hen te doen en dat is het doel van dit soort activiteiten. We zijn erg blij dat The Spirits dit hebben gedaan. Bovendien bieden we de jongeren op deze manier ook een kijkje in onze keuken en misschien brengt het hen tot enthousiasme om zelf ook in de zorg te gaan werken".

In totaal deden zeventien jongeren in de leeftijd tussen 11 en 14 jaar mee aan het vasten. Het project eindigde zaterdagavond met bezinning en een sobere maaltijd met soep en brood.

Meer berichten