Logo dehillegommer.nl
<p>Sint onthaald bij Sistermans.</p>

Sint onthaald bij Sistermans.

(Foto: Archief Henk Vreeken.)
Sporen van Vroeger

Sint en de Vrienden: je ziet ze niet maar ze zijn er wel!

  Verenigingen

Sommige goede daden worden in de schijnwerpers verricht en andere in het duister van de nacht. Zo komt Sint-Nicolaas de laatste jaren in vol ornaat en onder begeleiding van veel pieten in Pakjesboot 12 aan in de Hillegomse Haven onder grote belangstelling van jong en oud - dat mag iedereen zien. Terwijl de schoentjes worden gevuld in het holst van de nacht, waarvan het de bedoeling is dat juist niemand dat ziet.

Ook dit jaar is Sint-Nicolaas weer in Hillegom gearriveerd wat zich noodzakelijkerwijs volledig digitaal afspeelde. De Werkgroep Sinterklaas Hillegom heeft veel vrijwillige uren gespendeerd om ervoor te zorgen dat iedereen veilig getuige kan zijn van de aankomst van Sint en pieten in het dorp. Op de website van Hillegom Online is een ware speelfilm van ruim negen minuten te zien die toont hoe Sinterklaas samen met burgemeester Van Erk plannen smeedt. De Nederlandse burgemeesters zijn ook te hulp geschoten bij het “doorbrieven” van de tekeningen voor Sint, want in coronatijd kun je niet je tekening zelf aan de Sint geven.

Alle kinderen van Hillegom mogen hun tekening voor Sinterklaas digitaal insturen via sinterklaasjournaal.ntr.nl. De burgemeester zorgt er dan persoonlijk voor dat deze tekeningen bij Sinterklaas komen. Dat scheelt veel slapeloze nachten voor de kinderen!
Al jarenlang weet de goedheiligman ons dorp te vinden. In het verleden konden Sinterklaas en zijn vele pieten begroet worden op verschillende locaties. Zo hebben Sint en pieten op het balkon van Villa Flora gestaan, maar oudere dorpsgenoten zongen Sint-Nicolaas ook toe richting het bordes van Het Wapen van Friesland - Hotel Sistermans - aan de Houttuin en de bovenverdieping van Trossèl, op de hoek Hoofdstraat-Hofstraat. Meestal verplaatste Sint zich per schimmel, maar in 1968 deed hij zijn samen met vier pietermannen zijn intrede in Hillegom in een limousine en werd daarbij door een politiewagen begeleid richting het parkeerterrein achter Treslong. Vervolgens werd de kindervriend in een landauer door het dorp getransporteerd, begeleid door de harmonie van Crescendo. In 1971 was Sinterklaas zeer uitgeslapen bij zijn intrede in Hillegom, aangezien hij de nacht ervoor had doorgebracht in Bloemswaard!
In eerdere afleveringen van deze column was al te lezen hoe Vrienden-vrijwilligers van de werkgroep Digitalisering Archief druk bezig zijn met het fotograferen van onze schatten. Alle informatie en beelden zullen worden ingevoerd in het softwareprogramma Zijper Collectie Beheer Systeem (ZCBS), dat bij veel historische verenigingen en kleine musea gebruikt wordt. Wanneer de overheidsmaatregelen het toelaten gaan we daar weer mee aan de slag. Ook de vrijwilligers van de werkgroep Monumenten zitten beslist niet stil. Om in het voorjaar de Oorkonde van de Vrienden van Oud Hillegom uit te reiken moet eerst een jurering plaatsvinden en daarvoor worden eerst (maximaal) tien panden genomineerd, gefotografeerd en beschreven. De oorkonde gaat in 2021 naar een Hillegomse villa van minstens 75 jaar oud. Voor de nominatie gaan onze werkgroep leden in het najaar op pad en fietsen zij langs de potentiële genomineerde panden - dat kan gelukkig coronaproof. Zij verrichten hun werk dan niet in het duister van de nacht, maar hun voorbereiding leidt wel tot een verrassing - zij het in het voorjaar, dus nog even geduld!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl. Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, e-mail: SVvOH.pr@gmail.com

Meer berichten