Dave van der Wijngaard is de oprichter van Team Bollenstreek dat het event Hollen door de Bollen heeft bedacht.
Dave van der Wijngaard is de oprichter van Team Bollenstreek dat het event Hollen door de Bollen heeft bedacht. Foto: Esther Akerboom

Hollen door de Bollen: goededoelenloop en gezinsuitje samen in één evenement

Sport

SPONSORLOOP • Wie van hardlopen of wandelen houdt en ook nog eens van gezelligheid, treft het. Op 8 april wordt het evenement Hollen door de Bollen voor de vijfde keer gehouden, georganiseerd door Team Bollenstreek van de Stichting Roparun. Wie meedoet heeft niet alleen een leuk en sportief dagje uit, maar steunt ook nog eens een zeer goed doel.

Door Esther Akerboom

Roparun is een stichting die sinds 1992 een sponsor-estafetteloop voor teams organiseert van Parijs naar Rotterdam. Inmiddels is ook Hamburg erbij gekomen als startpunt. De opbrengst is bestemd voor ondersteunende zorg voor mensen met kanker. De in Voorhout woonachtige Dave van der Wijngaard is de oprichter van Team Bollenstreek. Nadat hij een aantal jaar geleden via zijn broer met Roparun in aanraking kwam, besloot hij om zelf een team op te richten om hieraan mee te doen. Met het doel zoveel mogelijk geld op te halen voor de stichting.

"Zeven jaar geleden, in de bus naar Parijs, bespraken we wat we zouden doen als de Roparun over was. We dachten: als we nou een heel mooi evenement neer kunnen zetten, dan is de kans groot dat het overgenomen wordt en blijft bestaan. Dan kun je altijd nog zeggen, daar hebben we aan meegewerkt. Zo is Hollen door de Bollen ontstaan. In eerste instantie dachten we nog dat het ons niet zou gaan lukken. Er zaten zoveel regels en vergunningen aan vast. Maar wij zijn er toch mee verder gegaan. En nu, vijf jaar later, organiseren we het nog steeds", vertelt hij enthousiast. Deden er de eerste keer 500 mensen mee, inmiddels wordt er op 2000 gerekend. "De eerste keer was het alleen voor hardlopers, maar omdat mensen ook graag wandelend mee wilden doen, zijn er inmiddels verschillende afstanden voor wandelaars en hardlopers. Voor kinderen is er een speciale kinderloop en er staan luchtkussens bij start- en eindpunt De Spartaan, die de hele accommodatie aan ons ter beschikking heeft gesteld. Het is echt een gezinsuitje", aldus van der Wijngaard.

Om zoveel mogelijk geld in te zamelen, hoef je niet per se te lopen. "Vorig jaar was er bijvoorbeeld iemand die zijn haar af liet knippen voor 400 euro en dit jaar komt iemand, tegen betaling natuurlijk, zijn verjaardag vieren tijdens het evenement. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om aan de start voor 8 euro je conditie te laten meten door middel van een prik in het oor. En nieuwe sponsors, misschien wel plaatselijke ondernemers, zijn ook van harte welkom."

Stichting Roparun draait geheel op sponsors en giften. Team Bollenstreek heeft een goede sponsor aan Duvak uit Hillegom, die garant staat voor de medailles voor Hollen door de Bollen. Het internationale bedrijf Sysmex verzorgt de conditietest aan de start van de loop en Rabobank Bollenstreek verdubbelt het bedrag van iedereen die zich via deze bank inschrijft.

De gehele opbrengst gaat naar Roparun, die met het geld zeer praktische zaken bekostigt. Zo heeft zij onder andere twee miljoen euro geschonken voor de inrichting van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Maar ook de nieuwe zonwering van het Hospice in Sassenheim is door deze stichting betaald.

Wie zich in wil schrijven kan terecht op de site www.hollendoordebollen.nl. Klik daar op de button inschrijven.

Uit de krant