Afbeelding
Foto: archief

Veel kritiek op gekozen tracé

Politiek

Naast het CHG (zie elders in deze krant) uiten meerder instanties zich negatief uit over het gekozen traject van de aan te legen Duinpolderweg. Provinciale Statenleden (PS) van Zuid-Holland hebben met een meerderheid van stemmen op 19 september ervoor gekozen dat de Oosteinderpolder in Hillegom op de schop kan voor de aanleg van de Duinpolderweg.

Ook Ton van de Reep, namens de samenwerkende Natuur- en Milieuorganisaties Bollenstreek en Zuid-Kennemerland, uitte zijn boosheid: "De Natuur- en Milieuorganisaties zijn zeer ontstemd dat PS van Zuid-Holland hebben gekozen voor de middenvariant door de Oosteinderpolder," schrijft hij in zijn mail. "Nu is het gebied nog een zeer belangrijk foerageergebied voor weidevogels en duizenden andere wintergastvogels. In de polder heerst rust en stilte wat de vogels hard nodig hebben. Begin 2018 trok de Provincie Zuid-Holland nog 6,3 miljoen euro extra uit voor de weidevogelbescherming in de provincie. Cynisch dus dat zij enerzijds geld uitgeeft voor weidevogelbescherming, maar anderzijds zorgt zij voor landschapsvernietiging in de Oosteinderpolder. Dat wethouder de Jong van de gemeente Hillegom 'blij en opgelucht' is, vinden wij onbegrijpelijk en schaamteloos. De middenvariant van de Duinpolderweg lost niets op voor het lokale verkeer en zal alleen tot extra en uitgelokte verkeersdrukte gaan leiden op de Weeresteinstraat en Haarlemmerstraat in Hillegom, en de Rijksstraatweg in Bennebroek. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het leefmilieu en de gezondheid van de bewoners die er wonen", aldus Van de Reep.

"De Natuur- en Milieuorganisaties zullen zich bij lokale- en provinciale overheden blijven verzetten tegen de Duinpolderwegplannen", vervolgt hij. "En zij gaan bij de aankomende Provinciale verkiezingen in maart 2019 de politieke partijen die de asfaltpolitiek voor de Duinpolderweg mogelijk hebben gemaakt flink onder vuur nemen. Ook zullen zij gebruikmaken van het juridisch recht om deze weg, waarvan de nut en noodzaak niet is aangetoond, aan te vechten zodra dit mogelijk is. Bovendien zullen zij zich beraden over acties om deze onzalige provinciale weg, die de leefomgeving van de mens bederft en natuur ruïneert, zo lang mogelijk te dwarsbomen. Juist nu vrijwel iedereen doordrongen is van o.a. duurzaamheid, rentmeesterschap en klimaatneutraal zouden volksvertegenwoordigers daar ook duidelijk verantwoordelijkheid voor moeten nemen!"

Uit de krant