Hillegommer - Winst voor BBH en CDA
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo dehillegommer.nl
Gespannen gezichten en opluchting bij de voorlopige eerste uitslagen. | Foto: Remco Out
Gespannen gezichten en opluchting bij de voorlopige eerste uitslagen. | Foto: Remco Out (Foto: remco out)
verkiezingen

Winst voor BBH en CDA

  Politiek

Verkiezingen ♦ BBH en CDA wonnen allebei een zetel, D'66 en PvdA verloren allebei een zetel. VVD, Bloeiend Hillegom en GroenLinks behielden hun aantal zetels. Het gevolg is dat de BBH op 8 zetels uitkomt, het CDA op 4, D'66 op 1, de VVD op 2, Bloeiend Hillegom op 3, GroenLinks op 1. De PvdA komt uit op 0 zetels en verdwijnt daardoor voor het eerst in tientallen jaren uit de gemeenteraad van Hillegom. De opkomst was bijna 55 procent.

Door Jos Draijer

Het was een bruisende politieke avond in het gemeentehuis van Hillegom na de gemeenteraadsverkiezingen. Spanning, emotie, vreugde en teleurstelling wisselden elkaar af al naar gelang met wie je sprak. Teleurstelling bij Dick van Egmond, lijsttrekker van GroenLinks. Zijn partij bleef op een zetel steken terwijl het er aanvankelijk op leek dat er meer in zat. De verwachtingen waren immers hoog mede gezien de goede resultaten van GroenLinks in de grote steden. "De teleurstelling is er maar het is nog te vroeg voor een uitgebreide reactie. Maar BBH en CDA hebben het knap gedaan", aldus van Egmond.

Bij D'66 lijsttrekker Annechien Snuif ook behoorlijke teleurstelling. "Felicitaties aan BBH en CDA maar heel zuur voor ons. (Op Facebook liet Snuif donderdag 22 maart weten: "De kiezer heeft gesproken; ik leg mijn wethouderschap neer." Red.)

De daling van D'66 landelijk is niet aan ons in Hillegom voorbij gegaan". Voor de enige nieuwkomer als lijsttrekker, Teresa Cardoso Ribeiro van de Partij van de Arbeid (PvdA), was het een dramatische kennismaking met de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA haalde het niet en verdwijnt uit de Raad. "De teleurstelling is groot", aldus Ribeiro. "Het is lastig het goede raadswerk te vertellen. Maar we delen ook in de malaise waarin de PvdA zich nu bevindt." Lijsttrekker van de VVD Aleid Ringelberg was blij met het behoud van de twee zetels." Maar we gaan er eerst een nachtje over slapen en de uitkomst evalueren alvorens te kijken hoe we als VVD verder gaan". Bij Bloeiend Hillegom voerde boosheid en teleurstelling de boventoon. Co Jansen (bij afwezigheid van Ria Heemskerk): "Deze uitslag is niet goed voor Hillegom, de ontstane situatie is niet gezond". 

Bij de winnende partijen BBH en CDA uiteraard blijdschap. CDA lijsttrekker Fred van Trigt, nog wat beduusd van de uitslag: "Dit is geweldig. Daar hebben we hard voor gewerkt. Ik ben er beetje sprakeloos van. We hadden ook een goede campagne denk ik. Maar de BBH heeft het ook goed gedaan, daar feliciteer ik ze mee".

BBH lijsttrekker Frank Evers kon zijn geluk niet op: "Fantastisch, we hebben vier jaar lang campagne gevoerd en zijn steeds bereikbaar geweest voor de burger. Dit is loon naar werken, vorige keer hard gestegen en nu weer een zetel erbij".

Twee dagen na de verkiezingen werd de definitieve en meer gedetailleerde uitslag bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat er niet alleen winnaars en verliezers zijn maar ook pechvogels en geluksvogels zijn. Er waren maar liefst vier restzetels te verdelen, goed voor 2016 stemmen. Vanwege de wettelijk bepaalde rekenmethode werden BBH, VVD, CDA en Bloeiend Hillegom geluksvogels, zij kregen ieder een restzetel. D'66 werd de pechvogel, zij waren dicht bij behoud hun tweede zetel, maar die reststemmen gingen dus naar andere partijen. Evenals die van GroenLinks (blijft op een zetel) en zelfs alle stemmen van de PvdA.

De enige kandidaat die met voorkeurstemmen in de Raad kwam was Anouk Dijkshoorn van Bloeiend Hillegom. En nog wel ten koste van haar vader op plaats drie van de lijst. Met haar 19 jaar is zij nu het jongste raadslid.

Op donderdag 29 maart worden de nieuwe gemeenteraadsleden geïnstalleerd en beginnen de onderhandelingen over een nieuw College van B&W.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>