Belangstelling was er genoeg voor de komst van CDA-minister Hugo de Jonge.
Belangstelling was er genoeg voor de komst van CDA-minister Hugo de Jonge. Foto: Remco Out

CDA-minister Hugo de Jonge in Hillegom

Politiek

VERKIEZINGEN • Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op uitnodiging van de CDA-afdelingen Hillegom, Lisse en Teylingen vorige week dinsdag Hillegom bezocht.

Door Jos Draijer

Gesproken werd over de vergrijzing, die de komende jaren steeds sterker door gaat zetten. Er zijn straks veel minder 40-65-jarigen ten opzichte van het aantal 70-jarigen, terwijl nu met name de groep 40-65-jarige de mantelzorgers zijn. Wie gaat dan straks de mantelzorg verlenen? Ook in de professionele zorg staan we voor een uitdaging, er is nu al een tekort aan medewerkers in de zorg, hoe kunnen we met de vergrijzing dan nog zorgdragen voor voldoende personeel?Tenslotte is eenzaamheid onder ouderen een belangrijke uitdaging. Mensen worden minder mobiel, blijven langer thuis en gaan contacten missen.

De minister heeft landelijk het pact voor de ouderenzorg om de uitdagingen aan te gaan. De minister pleit voor meer omzien naar elkaar, meer dorps samenleven, ook wel 'nabuurschap genoemd'. Lokale politiek speelt hier een belangrijke rol in. Woningen, ondersteuning, zorg en een vangnet bieden wanneer het zelf niet meer lukt. Het CDA Hillegom heeft in het verkiezingsprogramma huisvesting voor senioren en voorkomen van eenzaamheid onder ouderen nadrukkelijk opgenomen.

Ook werd deze avond gesproken over de financiële knelpunten, bij inwoners als gevolg van eigenbijdrageregelingen en bij de gemeenten als gevolg van de decentralisaties van de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet. Landelijk is er aandacht voor deze knelpunten; daarom is er een wijziging van de eigen bijdrage Wmo in voorbereiding om die knelpunten zoveel mogelijk te ondervangen. Ook bij dit onderwerp werd het belang van een goede samenwerking tussen landelijke en lokale politiek benadrukt. De minister werd met een mooie bos Hillegomse tulpen bedankt voor zijn enthousiasmerende verhaal.

Uit de krant