Afbeelding

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: D'66, Annechien Snuif: 'Van Hillegom een fijn dorp maken'

Politiek

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart, interviewt onze columnist en politiek correspondent Jos Draijer alle lijsttrekkers van de deelnemende politieke partijen voor de gemeente Hillegom. Dat zijn er zeven in totaal. Dit vierde interview is met Annechien Snuif, lijsttrekker van D'66.

Annechien Snuif (geboren 1962) is de derde vrouwelijke lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen die geboren is in Amsterdam.

Hillegom en Amsterdam hebben iets met elkaar sinds Jan Six, zo lijkt het. Ze verhuisde op haar 12de naar Schoorl en deed haar middelbare school op het Murmellius gymnasium in Alkmaar. Ze studeerde rechten in Groningen met als afstudeerrichting arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht. Snuif werkte vervolgens 18 jaar voor de CAO-onderhandelingsdelegatie van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN). Daarna voor het toenmalige Centrum Werk en Inkomen (CWI).

Op dit moment heeft ze naast haar part-time wethouderschap haar eigen Adviesbureau voor Arbeidsrecht en Arbeidsvoorwaarden in de IT sector. Snuif verhuisde in 1997 met haar gezin (drie zoons) naar Hillegom. Alleen de jongste zoon woont nog thuis. Haar echtgenoot is voorzitter van SV Hillegom. De wethouder stemde altijd al D'66 en werd in 2000 ook lid van deze partij. Ze werkte mee de partij uit een moeilijke periode weer op weg te helpen. In 2010 is ze gekozen in de gemeenteraad en in 2014 voor haar partij (half tijd) wethouder in Hillegom. Haar portefeuille op dit moment is de decentralisatie in het Sociaal domein: Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), Werk en Inkomen, Participatiewet, Kunst en Cultuur, en Dienstverlening. Hobby: ze houdt van hardlopen en cultuur.

Je komt over als een betrokken, bedreven en gedreven bestuurder: wat was steeds je motivatie om politiek actief te zijn in Hillegom?

"Eigenlijk de keuze om te gaan voor het dorp waar je woont. Ik wil graag meewerken om van Hillegom een fijn dorp te maken, waar het fijn is om te werken, wonen en recreëren. Een leefomgeving maken waar buren zich om elkaar bekommeren en als wethouder dat faciliteren. Ik hoop dan ook dat de mensen weten wat we samen met de coalitie en de raad gedaan hebben om dat te realiseren. En dat de mensen herkennen wat ik zelf daaraan bijgedragen heb. Maar dat werk is nog niet af, daarom hoop ik dat nog vier jaar door mag.

Weer als half tijd of nu als vol tijd wethouder?

"Bij voorkeur als fulltime wethouder. Als parttime wethouder, dat laat ik nog open. Het zal van de verkiezingsuitslag en de coalitiebespreking afhangen. Best spannend hoe de kiezers ons gaan waarderen bij de verkiezingen"

Je hebt als wethouder de afgelopen periode een belangrijke rol gehad in de decentralisatie in het sociaal domein. Is dat goed verlopen?

Ik denk dat we dat in samenspraak met College, Raad en betrokken partijen, ook in de regio, goed gedaan hebben.

Mijn aandeel lag vooral in de Participatiewet, bedoeld om mensen die het nodig hebben begeleiden bij participatie in de arbeidsmarkt en in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De uitvoering van de Participatiewet was een pittige opgave.

De juiste organisatiestructuur moest worden opgezet. De Maregroep, het Servicepunt Werk, en de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) maar ook de onderlinge samenwerking, is sinds 2017 goed op gang gekomen. Dat zie je aan het aantal succesvolle plaatsingen in de arbeidsmarkt van mensen die daarbij ondersteuning nodig hadden. Daar ben ik best trots op. Wat betreft de WMO hebben we de continuïteit in de zorgverlening kunnen realiseren.Mensen weten de juiste loketten voor deze voorzieningen te vinden. Ik ben dus optimistisch voor de toekomst, maar aandachtspunt blijft wel de rijksbijdragen en onpraktische overlapping met de Wet Langdurige zorg en Zorgverzekeringswet." 

Regionale samenwerking in het sociaal domein is goed op orde begrijp ik. Dus maar geen bestuurlijke fusie van Hillegom. Lisse en Teylingen?

"Op dit moment hebben we één ambtelijke organisatie maar zijn we nog steeds drie afzonderlijke gemeenten.

We zijn nog steeds baas in eigen dorp. Misschien is deze vorm wel perfect. De evaluatie in 2019 zal duidelijkheid moeten verschaffen of de gestelde doelen gehaald zijn. In die zin sta ik er heel open in. Maar eerst de feiten, dan beslissen."

Jullie verkiezingsprogramma heet "D66 krijgt het voor elkaar". Wat willen jullie voor elkaar krijgen?

"Op hoofdlijnen: goede zorg, goed wonen, goed werken. Onze vertrekpunten zijn uitgaan van eigen kracht, duurzaamheid, samenwerking, prestaties belonen, grondrechten respecteren en waarden delen. In ons programma is dat heel concreet uitgewerkt in onze speerpunten. Daar gaan we voor."

Uit de krant