Afbeelding

Partij van de Arbeid, Teresa Cardoso Ribeiro: 'Sociaal voor mekaar'

Politiek

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart, interviewt onze columnist en politiek correspondent Jos Draijer alle lijsttrekkers van de deelnemende politieke partijen voor de gemeente Hillegom. Dat zijn er zeven in totaal. Dit derde interview is met Teresa Cardoso Ribeiro, lijstrekker van de PvdA.

Ze komt er aan, Teresa Cardoso Ribeiro, de nieuwe lijsttrekker van de PvdA en de enige nieuwe lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Zij volgt Annemiek van Dijk op, die het voortreffelijk heeft gedaan, maar de Raad verlaat. We treffen elkaar voor het gemeentehuis 't Hof. Eenmaal binnen vertelt ze haar verhaal.

Geboren (1 januari 1976) en getogen in Amsterdam. Studeerde van 1994-1999 politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam met als afstudeerrichting bestuurskunde. Ze werkte als onderzoeker en onderwijsgevende voor Ed van Thijn toen hij het hoogleraarschap bekleedde aan de den Uyl Leerstoel. Daarna in de Tweede Kamer als beleidsmedewerker en politiek adviseur gewerkt. Vervolgens 10 jaar als onderzoeker maar ook als organisatieadviseur voor diverse overheden en zelfstandige bestuursorganisaties. Ze heeft nu haar eigen adviesbureau. In 2011 verhuist ze naar Hillegom met haar partner. Ze hebben twee kinderen. Ze is ook nog halverwege haar promotieonderzoek over de werking van de overheid.

Een druk bestaan zo lijkt het, vandaar de vraag:

Waarom beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van de PvdA?

"Ik wil heel goed begrijpen hoe de publieke sector dienstbaar kan zijn voor de burger.

Daar ben ik als onderzoeker steeds rationeel mee bezig geweest. Maar ik ben ook nieuwsgierig naar de praktijk en wat we daar van kunnen leren, of ik nieuwe ideeën kan opdoen. Ik ben erg voor een lerende aanpak, ook in de bestuurlijke praktijk in Hillegom, zodat de burger daar beter van wordt. Dat vind ik fascinerend. En, als ik iets in mijn hoofd heb ga ik er ook voor."

Bijvoorbeeld de decentralisatie sociaal domein? Je zat in de adviesraad voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Hoe heeft Hillegom het gedaan?

"Wij hebben twee jaar gewerkt met een 'Ontschotter' om te voorkomen dat voorzieningen en instellingen in het sociaal domein langs elkaar heen werken. Dat is best uniek en heeft goed gewerkt. Burgers hebben immers geen schotten, die hebben een vraag. Die vraag leidend te laten zijn voor de oplossing vraagt om een andere manier van kijken. Dat hebben we de afgelopen periode goed gedaan. Wat niet goed is gegaan is dat dat we kansen hebben laten liggen om binnen het sociaal domein vrij te besteden middelen uit een landelijke pot te verkrijgen. Teylingen heeft dat wel gedaan. Ondanks een positief advies van de Adviesraad WMO vond de meerderheid van de Hillegomse gemeenteraad het kennelijk niet nodig. Ze zagen de urgentie er niet van in denk ik, of ze waren onvoldoende vertrouwd met het werk van de 'Ontschotter'. Daar is iets mis gegaan in de communicatie tussen College en Raad. Dat moeten we voorkomen".

Je noemde Teylingen, hoe denkt de PvdA eigenlijk over een mogelijke fusie van Hillegom, Lisse en Teylingen?

"We hebben altijd gezegd dat een fusie geen doel op zichzelf is, maar dat het tot iets moet leiden. Als je voldoende aanwijzingen hebt dat Hillegom beter wordt van een bestuurlijke fusie dan moet je dat doen. Als dat niet zo is moet je dat niet doen. Door de ambtelijke fusie worden nu krachten gebundeld qua kennis, ervaring en mankracht. Dat kost tijd voordat resultaten zichtbaar worden en zal blijken of de gestelde doelen (kostenbesparing, kwaliteit van dienstverlening, kwetsbaarheid voorkomen) wel of niet gehaald zijn. Maar het gaat ons ook om het behouden van de eigenheid van Hillegom, invloed in de regio en toegang tot landelijke kansen. Daarom zal er ook tijdig nagedacht moeten worden over de eindbestemming van dit proces.

Maar gelukkig hebben we nog een eigen Raad waarin we die discussies kunnen gaan voeren op basis van uitkomsten van de ambtelijke fusie. Goede informatievoorziening en een goed samenspel tussen Raad en College is wel onmisbaar voor een juiste beslissing over wel of geen fusie als het zover is."

Het verkiezingsprogramma met 12 speerpunten heet 'Sociaal voor mekaar', waar staat dat voor?

"Samen voor mekaar staat voor ruimte om je eigen leven succesvol in te richten, maar ook voor ondersteuning als je het zelf niet redt. Wij hechten aan een goede verbinding met elkaar. Die visie hebben we uitgewerkt in de twaalf speerpunten van ons programma. Ik hoop dat in de Raad voldoende ruimte zal zijn voor diversiteit van meningen, niet alleen van de meerderheid maar ook van de minderheid.

Daar ga ik voor."

Uit de krant