Afbeelding
Foto: pr

Bloeiend Hillegom, Ria Heemskerk: 'Belang Hillegommers voorop'

Politiek

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart, interviewt onze columnist en politiek correspondent Jos Draijer alle lijsttrekkers van de deelnemende politieke partijen voor de gemeente Hillegom. Dat zijn er zeven in totaal. Dit tweede interview is met Ria Heemskerk, lijsttrekker van Bloeiend Hillegom.

"Lijsttrekker Ria Heemskerk van Bloeiend Hillegom neemt me mee naar de prachtige raadskelder in het bestuurlijke gemeentehuis 't Hof.

De schitterende interne restauratie ontgaat me ondertussen niet. Voor de oude, historische open haard in de raadskelder spreken we over de ambities van Bloeiend Hillegom bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Heemskerk, geboren in Amsterdam in 1957 verhuist op haar tiende naar Hillegom. Een 'cultuurshock' weet ze zich te herinneren. Van zwemles in het mooie Zuiderbad naast het Rijksmuseum, ineens tussen de vissen in het oude, glibberige open zwembad, destijds aan de Jonkheer Mockkade. Ze doorloopt de Marijke basisschool, voltooit Oranje Nassau MAVO in Hillegom en volgt de opleiding A-Verpleegkundige. Werkte ook bij verschillende bedrijven. Ze heeft nu een eigen bedrijf voor zorg- en hulpverlening aan op zichzelf aangewezen ouderen.

Ze is getrouwd, heeft twee kinderen en drie kleinkinderen. De komende raadsperiode wordt het haar vijfde periode als raadslid en derde periode als raadslid voor Bloeiend Hillegom.

Waarom weer kandidaat voor een periode in de Raad?

"Hoewel je als oppositiepartij niet altijd bereikt wat je wilt, hebben wij als Bloeiend Hillegom ons heel bewust steeds bereikbaar gemaakt voor de lokale inwoners.

Niet alleen grote maar ook hele kleine problemen of ergernissen kunnen de mensen dwars zitten. We merkten dat het heel erg gewaardeerd wordt wanneer je bereikbaar bent, met praktische oplossingen komt, of dingen in gang zet.

En dat is eigenlijk de motivatie om nog een periode door te gaan. Want er is nog genoeg te doen. Dat kan gaan over bankjes die er moeten komen, het verbeteren van het aanzien van de haven, de restafvalscheiding beter organiseren waardoor burgers minder belast worden en ervoor zorgen dat iedereen prettig en veilig in Hillegom kan wonen."

Hoe is de verhouding tussen Raad en College?

"Niet altijd gemakkelijk natuurlijk met een dergelijke grote overmacht van collegepartijen tegenover je (14 - 5). Maar we moeten ook vooruit kijken en de verkiezingen afwachten. Hopelijk komt er dan door verschuivingen in de uitslag meer evenwicht tussen partijen in de Raad en ook bij de Collegevorming.

Er kunnen best meer bevoegdheden bij de Raad gelegd worden. De Raad moet ook veel eerder worden meegenomen door het College in de voorbereiding van besluiten. Te vaak worden we overvallen met voorstellen."

Zou Bloeiend Hillegom in een College met de BBH kunnen zitten of is dat ondenkbaar?

In principe zijn er geen onoverkomelijke obstakels. Wanneer de gelegenheid zich zou voordoen en wij elkaar voldoende ruimte geven om elkaars programmapunten in een College waar te maken, dan is dat best mogelijk."

HLT Samen is een ambtelijke fusie, maar een bestuurlijke fusie is uitgesloten?

"Voorlopig zijn de resultaten van de ambtelijke fusie niet zo dat we klaar zijn om nu ook maar een nieuwe gemeente te vormen.

Er zijn goede redenen voor ons om een zelfstandige gemeente te blijven. Het voordeel van lokaal inregelen van zorg en ondersteuning is daar een goed voorbeeld van, immers iedere gemeente is anders met andere belangen en problemen.

Daar wil ik het eigenlijk bij laten. Maar we volgen de ontwikkelingen op de voet."

Jullie hebben een kort en bondig programma met 10 speerpunten met als motto "Niet beloven maar doen". Wat betreft woningbouw: waar moeten we woningen bouwen?

Ja, vanzelf op de al beoogde locaties in het dorp zelf. Daarnaast naar industrieterreinen kijken. Maar daarbuiten hebben wij ook gezegd, kijk naar het gebied Spoor en Vaart, achter het station. Als je daar kunt bouwen ben je heel veel verkeer kwijt.

Tot slot, wat is volgens Bloeiend Hillegom de beste oplossing voor de Duinpolderweg?

Vooral de kruising N208 / N207 aanpakken. De opzet is een goede ontsluiting naar de A4, wat de belangrijkste reden is voor de Duinpolderweg.

Je zou, komend vanuit het zuiden, bij die kruising de weg met één rechtsaf baan kunnen verbreden waardoor je twee rechtsaf stroken richting N207 hebt. Tot de verdubbelde brug over de Ringvaart aan de zuidkant met één baan verbreden en aansluiten op de weg met twee rijstroken die er al ligt. Dan heb je al heel veel gewonnen. Dit is niet alleen een veel goedkopere oplossing maar ook vele malen sneller te realiseren en gaat niet ten koste van ons mooie dorp."

Uit de krant