Logo dehillegommer.nl
Foto:

Politie waarschuwt voor kettingrukkers

  Politie

De afgelopen twee maanden zijn in Leiderdorp, Lisse, Hillegom en Voorhout in totaal zes dames beroofd van hun gouden ketting. Omdat de impact op de slachtoffers zeer groot is, wil de politie mensen alert maken op deze extreem laffe vorm van beroving. "Elk slachtoffer is er wat ons betreft één te veel en een gewaarschuwd mens telt voor twee."

Jur Westra van politieteam Leiden Noord licht toe: "Elke diefstal is natuurlijk strafbaar. Maar als je het als dader specifiek gemunt hebt op een kwetsbare doelgroep, hebben wij daar als politie echt geen goed woord voor over. Wij zetten hoog in om de verantwoordelijken in de kraag te vatten." Daarom startte onlangs een rechercheonderzoek en wil de politie aandacht in de media voor deze berovingen. Op basis van de verklaringen van de slachtoffers lijkt er sprake te zijn van verschillende daders. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een georganiseerd verband.

De werkwijze van de daders is ronduit laf. Ze trekken de ketting van achteren met kracht van de hals van het vaak oudere slachtoffer. Het is lastig om een advies te geven om een beroving te voorkomen. "We kunnen kwalijk adviseren om niet meer naar buiten te gaan of helemaal geen sieraden meer te dragen", aldus Westra. "Maar we vinden het wel nodig om mensen alert te maken op deze vorm van berovingen."

Meer berichten