Goed verlicht op pad, dat is heel belangrijk in deze donkere maanden. | Foto: Annemiek Cornelissen
Goed verlicht op pad, dat is heel belangrijk in deze donkere maanden. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: ac

Resultaat handhavingsactie na campagne: drie aanhoudingen

Politie

HILLEGOM ♦ Een aantal weken geleden werd de fietsverlichtingscampagne "Ik val op" gehouden. Deze actie vond plaats in samenwerking met Holland Rijnland. In Hillegom werd deze actie op donderdag 9 november afgesloten met een gezamenlijke handhavingsactie door de Politie, Veilig Verkeer Nederland afdeling Hillegom, Fietstrend en de gemeente Hillegom.

Door Annemiek Cornelissen

De actie stond onder leiding van de politie. Wijkagenten Rene Nieuwenhuizen en Mourad Kassi waren vertegenwoordigd. Ook wethouder Anne de Jong was op de eerste locatie, het fietspad aan de Leidsestraat bij de Jozefkerk, aanwezig. Er werd aan beide zijden van het fietspad gecontroleerd. Niet alleen fietsers werden aangehouden, maar ook scooterrijders en bromfietsen. Indien de verlichting in orde was kreeg men namens Veilig Verkeer Nederland een reflecterende smiley uitgereikt. De eerste smileys werden overhandigd door De Jong.

De actie begon eigenlijk al meteen goed. Bij de Jozefkerk werden 70 fietsers gecontroleerd, waarvan er slechts drie werden aangehouden met fietsverlichting die niet in orde was. Deze konden ze ter plekke laten repareren door medewerkers van Fietstrend. Bekeuringen werden niet uitgeschreven, omdat het een preventieve actie was. "We wilden fietsers en bromfietsers op deze manier alleen maar attenderen hoe belangrijk het is op deze donkere dagen om goede verlichting te voeren. Een tweede punt dat heel belangrijk is, is om lichte kleding te dragen, vooral in deze tijd van het jaar. De (brom)fietsers gaan vaak te donker gekleed, waardoor ze onzichtbaar zijn voor de automobilisten", laat Mark Blokker, Communicatieadviseur van de gemeente Hillegom weten.

Onder de gecontroleerde fietsers waren veel kinderen, die naar sport gingen en terugkwamen. Volgens Blokker is het heel belangrijk dat juist de fietsen van kinderen goed verlicht zijn, omdat zij niet alleen naar sport gaan maar ook veilig naar en van school moeten kunnen. Voorafgaand aan de fietsverlichtingsactie was er een actie in samenwerking met de plaatselijke rijwielhandelaren Fiets Uniek en Fietstrend.

Dit was een aantal weken geleden en men kon daar voor een redelijke prijs hun fietsverlichting in orde laten maken. "We hebben van te voren deze handhavingsactie bekend gemaakt, zodat op tijd maatregelen getroffen konden worden."

Uit de krant