Fioretti-leerlingen tonen het eerste schaalmodel aan bestuurslid Van Buren.
Fioretti-leerlingen tonen het eerste schaalmodel aan bestuurslid Van Buren. Foto: pr

Fioretti-leerlingen maken informatiebord voor Beatles Treslongmonument

Onderwijs

Het Beatles Treslongmonument staat sinds 5 juni 2019 fier te pronken in het Van Nispenpark. Regelmatig zie je voorbijgangers en toeristen foto’s maken van het kunstwerk van Nicolas Dings.

The Beatles kent iedereen wel, maar wat hadden zij met Treslong te maken? Hoog tijd voor een informatiebord met enige uitleg. “Dan kun je gewoon ergens een bord bestellen”, zegt voorzitter van de stichting Johan van Buren, “maar het monument is gerealiseerd met bijdragen van Hillegomse sponsoren en gemeente. We wilden ook het informatiebord graag een Hillegomse aangelegenheid laten zijn.”

Fioretti College
De stichting zocht contact met het Fioretti College Hillegom en kwam in gesprek met techniekdocent Kees Laan. “Ik heb aan de stichting gevraagd een opdrachtomschrijving te maken waar de leerlingen mee aan de slag konden. Al onze vier profieldelen zitten namelijk in deze opdracht: schetsen en ontwerpen, bewerken en verbinden, besturen en automatiseren en, uiteindelijk, installeren en monteren.”

Bij de les houden
Na de opdrachtverstrekking dacht het bestuur van de stichting achterover te kunnen leunen. Niets was echter minder waar. “Ik heb ze, letterlijk en figuurlijk, constant bij de les gehouden”, zegt Laan, “ik wist wel wie The Beatles waren, maar de meeste leerlingen niet. Ze kenden het monument wel, maar toen ik vroeg wie The Beatles precies waren, keken ze alsof ze water zagen branden.” Even googlen is dan een makkelijke keuze, maar beter is het om bestuurslid en Beatleskenner bij uitstek, Frans van der Riet, een presentatie te laten geven. Samen met Van Buren werd de kennis van de leerlingen bijgespijkerd. “Deze leerlingen vergeten in ieder geval nooit meer dat het eerste optreden van The Beatles in Nederland plaatsvond in Hillegom”, zegt Van Buren vol overtuiging.

Schaalmodel
Een eerste schaalmodel is door de leerlingen met laser uit hout gesneden. Het materiaal van het uiteindelijke model is nog niet bekend. “In ieder geval materiaal dat weerbestendig is en een tijdje meegaat”, zegt Laan. Meerdere leerjaren werken aan het informatiebord. De verwachting is dat het begin volgend jaar klaar is.

Uit de krant