Foto: artist impression IKC Hillegom
Foto: artist impression IKC Hillegom Foto: artist impression IKC Hillegom

School en opvang versmelten tot Intergraal Kindcentrum

Onderwijs

Hillegom krijgt een voor de gemeente unieke samenwerking tussen basisschool Meer en Dorp (onderdeel van Sophia Scholen) en Wonderland Kinderopvang.

Beide teams vormen volgend jaar een Integraal Kindcentrum (IKC), gehuisvest in een nieuw gebouw in het park op de hoek Weerlaan-Vosselaan. Hier wordt de ontwikkeling van 0 tot 13 jarigen optimaal gestimuleerd vanuit een gezamenlijke visie. Onderwijs, sport en spel worden op elkaar afgestemd en versterken elkaar.

Over ruim een jaar openen de deuren van een nieuw pand in een groene omgeving waarin onderwijs en kinderopvang nauw gaan samenwerken. Eén team dat werkt volgens één educatieve en pedagogische visie. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van elkaars faciliteiten.

Friedeke van der Lei, directeur Meer en Dorp en Amélie Binot, interim locatiemanager Wonderland Kinderopvang, zijn verantwoordelijk voor de invulling van het toekomstige IKC.

Ontwikkelen en ervaren

“In het IKC kunnen kinderen zich ontwikkelen tot verantwoordelijke wereldburgers met een gezonde levensstijl”, vertelt Van der Lei. “Naast de sturing op goede leeropbrengsten voor ieder kind is er een duidelijke plaats voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen.”

Kinderen mogen ontdekken waar ze goed in zijn en zijn verantwoordelijk voor hun eigen leerproces. De school laat kinderen leren door te doen en zal vakoverstijgend en thematisch gaan werken. Dit maakt de leerstof betekenisvoller en begrijpelijker. “Kinderen worden gestimuleerd om samen te werken, hulp te vragen en hulp te geven. Dat sluit mooi aan bij de sociale verbondenheid waar we naar streven”, licht Van der Lei toe.

“Ook natuurbeleving en creativiteit staan hoog op de agenda”, vult Binot aan. “Daarnaast hanteren we een gezonde levensstijl. De kinderen leren dat het belangrijk is om te bewegen en gezond te eten. Dit zie je terug in gezonde voeding en we willen op termijn graag een groot aanbod aan sportactiviteiten aanbieden.”

Binnenkort start een traject om tot een nieuwe naam te komen, waarbij teamleden, ouders en kinderen worden betrokken.

Oplevering eind 2021

De aanleiding voor het ontwikkelen van een IKC komt vooral voort uit een vraagstuk rondom huisvesting. Basisschool Meer en Dorp, gehuisvest in het gebouw van voorheen De Leerwinkel, is toe aan nieuwbouw. De plannen hiervoor zijn al concreet en vormgegeven door de architect. Het bouwrijp maken van het kavel is bijna gereed. Tevens zijn door de gemeente voorbereidingen getroffen met betrekking tot de verkeersveiligheid. Naar verwachting start de aannemer in december of januari met de bouw van de nieuwe pand. Na de kerstvakantie 2021/2022 zal het nieuwe IKC in gebruik genomen worden.

Uit de krant