Logo dehillegommer.nl
<p>Chinouk Thijssen bezocht het Fioretti College in Lisse.</p>

Chinouk Thijssen bezocht het Fioretti College in Lisse.

(

Foto: pr

)

Thrillerauteur Thijssen boeit Fioretti-leerlingen

  Onderwijs

Tijdens de Boekenweek voor jongeren die onlangs gehouden is, gingen 23 schrijvers op zogenaamde Literatour. Op uitnodiging van de sectie Nederlands was Chinouk Thijssen op 22 september te gast op het Fioretti College in Lisse. Zij is een zogenaamde YA-thrillerauteur, waarbij YA staat voor Young Adult.

Thijssen heeft al een aantal thrillers op haar naam staan waaronder Fataal Spel, Thruth or Dance, Break a leg, Dance or die. In maart 2020 verscheen haar nieuwste boek: Dubbelleven. De filmrechten van Fataal Spel zijn inmiddels verkocht en er wordt druk geschreven aan een scenario voor de film.

3 mavo
Chinouk gaf vier workshops voor de derde klassen mavo van het Fio. In de lessen Nederlands voorafgaande aan haar bezoek was aandacht besteed aan haar boeken en waren er alvast vragen voor haar genoteerd.
Het enthousiasme van Chinouk was aanstekelijk. Ze vertelde boeiend hoe ze tot het schrijven van boeken was gekomen. Net als bij veel andere schrijvers gebeurde dat met vallen en opstaan. Haar eerste boeken werden door de uitgevers afgewezen, maar Chinouk gaf niet op en kon haar verhalen uiteindelijk gepubliceerd krijgen bij Clavis Uitgeverij.
Tijdens haar presentatie kwamen schrijverstrucjes aan bod zoals de cliffhanger. Het was echter niet alleen maar luisteren naar dat wat Chinouk te vertellen had. Het ging om een workshop, dus moest ook daadwerkelijk geschreven gaan worden.

Opdracht
In beeld kwam een oude en verlaten fabriekshal, grijs en duister en nogal eng. Haar opdracht: “Je wordt wakker in deze verlaten ruimte, je hebt geen flauw idee hoe je daar terecht bent gekomen, je kijkt om je heen …… wat denk je, wat voel je, wat ga je doen?”
Vervolgens moesten de leerlingen individueel in korte tijd een scène op papier schrijven. Dat leverde verrassende resultaten op van schrijvers in de dop. Daarnaast bleef er nog tijd over om Chinouk te bombarderen met allerlei vragen waar ze enthousiast op inging.
Boeken lezen saai? Welnee, probeer de YA-thrillers van Chinouk Thijssen maar eens.

Meer berichten