Afbeelding

Jeugd bezoekt gemeentehuis

Onderwijs

Tien jongeren in de leeftijd van 10 tot 13 jaar waren woensdag 11 april te gast bij burgemeester Arie van Erk op het gemeentehuis.

Dit in het kader van het project Later als ik groot ben. Deze activiteit werd georganiseerd in samenwerking met het jongerenwerk Welzijnskwartier. De middag begon in de raadzaal waar de burgemeester onder andere vertelde over het burgemeesterschap en over de lokale politiek. Hierna stond er een rondleiding op het programma en de middag werd afgesloten met een opdracht, waarbij de kinderen zelf een burgemeestersagenda moesten maken.

Het was leuk om te zien dat de kinderen echt geïnteresseerd waren in het werk van de burgemeester. Ze kregen een aantal korte filmpjes te zien over de lokale politiek, over Hillegom, maar ook over de burgemeester zelf. Vervolgens kregen ze ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen.

Op visite bij de Koning en de Koningin

Uiteraard was een van de eerste vragen aan de burgemeester, hoe lang hij deze functie al bekleed. "Dat is nu bijna drieënhalf jaar hier in Hillegom. Daarvoor was ik negen jaar burgemeester in Bergambacht. Ik heb op 1 maart mijn 12 ½ jarig jubileum gevierd". Verder werd gevraagd of de burgemeester wel eens op bezoek is geweest bij de Koning en de Koningin. "Vorig jaar heb ik tijdens een werkbezoek in mijn vorige gemeente Bergambacht de Koning en de Koningin ontmoet en een half uurtje gesproken over de samenvoeging van een aantal gemeenten. Dat vond ik best wel spannend hoor, want ze waren heel dichtbij, maar ze zijn heel leuk en aardig."

Bankjes bij de pomp

Ook werd gevraagd wat het leukste is van het burgemeesterschap. "Dat is als je ziet dat dingen resultaat hebben. Bijvoorbeeld als mensen iets bouwen of iets nieuws maken, als er iets gebeurt in de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan projecten voor ouderen, als vrijwilligers met hen gaan rijden op een duofiets of Solution, waar het Welzijnskwartier hard mee aan de gang gaat om dit gebouw een nieuwe impuls te geven voor de jeugd. Als je daar naar buiten kijkt zie je hoe mooi de Houttuin en de Hoofdstraat worden. Er komen terrasjes en het is prettiger om te winkelen."

Een van de jongeren haakte daar meteen op in door te vragen: "Blijven de bankjes bij de pomp, want heel veel kinderen missen die wel!" Hierop antwoordde de burgemeester geruststellend: "Ja hoor er komen nieuwe!" Een van de meest bijzondere vragen vond de burgemeester toch wel: "Wat is het stomste wat u meegemaakt heeft?". "Dat is als er slachtoffers zijn bij bijvoorbeeld een ongeluk", zei hij. "Dat vind ik heel erg, dan moet ik mensen troost bieden en dat zijn geen leuke dingen. Ik moet dan wel een burgervader proberen te zijn."

Uit de krant