Kindergemeenteraad kiest | Hillegommer
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo dehillegommer.nl
| Foto: Remco Out
| Foto: Remco Out
onderwijs

Kindergemeenteraad kiest

  Onderwijs

De kindergemeenteraad van Hillegom kwam vorige week bij elkaar. Twaalf leerlingen van de Jozefschool, de Leerwinkel en de Toermalijn hebben onder leiding van burgemeester Arie van Erk gedebatteerd over vier onderwerpen die door Hillegomse verenigingen en organisaties zijn ingediend.

Voor de tweede keer werd deze kinderraad georganiseerd. De leerlingen kregen voorafgaand aan het debat op 21 februari uitleg over de politiek en tips voor het debatteren. Per school was er een raadslid om de kinderen te coachen. In de week vooraf kwam elke dag een klas op bezoek in het gemeentehuis. Hier gingen ze met elkaar in debat en werd er gekozen wie namens de klas mocht debatteren.

Ook moest gekozen worden welk project er verdedigd werd namens een van de twee teams per klas. Alle Hillegomse verenigingen en stichtingen mochten een project indienen dat van deze 2000 euro gerealiseerd zou kunnen worden. Dit jaar waren er vijf projecten ingediend. Uiteindelijk werden er vier projecten tijdens de kinderraad verdedigd.

Speeltuin Kindervreugd wilde nieuwe tafels en stoelen, Hillegom Online had nieuwe apparatuur nodig om dit jaar het avondvierdaagse journaal te kunnen maken, Senioren KBO Hillegom wilde geld voor lessen Oefen je vitaal en Gymvereniging Jahn Hillegom wilde vijf opblaasbare matten en een rol.

Vooraf hadden de leerlingen zich goed ingelezen en de meeste hadden ook contact gehad met de indieners. Zo ook leerlingen van de Jozefschool, Maudy Cozijn en Tessa Evers. Zij wilde het avondvierdaagsejournaal door laten gaan. "Wij hebben veel geoefend op school. Ook hebben we informatie op de website opgezocht en de video's van vorig jaar bekeken", laten de meiden weten.

De winnende projecten waren uiteindelijk de speeltuinvereniging en senioren KBO Hillegom. De kinderraad besloot het project van de KBO het volledig aangevraagde bedrag (717 euro) te geven omdat dit hier over een compleet project gaat. Kindervreugd krijgt 1300 euro (ca. 700 euro minder dan aangevraagd).

De leerlingen hadden er uiteindelijk veel kennis over de politiek aan overgehouden. Of ze dan later ook echt in de politiek zullen gaan, weten ze nog niet.<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>