Jongeren leren senioren (beter) surfen | Hillegommer
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo dehillegommer.nl
Geduldig wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld zelf een reis boekt of een hotel uitzoekt. | Foto: Diana Maas
Geduldig wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld zelf een reis boekt of een hotel uitzoekt. | Foto: Diana Maas (Foto: diana maas)

Jongeren leren senioren (beter) surfen

  Onderwijs

Hillegom ♦ 't Pluspunt is dé buurtkamer van Hillegom. Afgelopen zaterdag werd daar de open dag gehouden, georganiseerd door SeniorWeb met als thema: Beleef uw hobby veilig online. Enige tijd geleden is directeur Marc van Buuren van het FiorettiCollege benaderd of er eventueel leerlingen bereid waren oudere inwoners van Hillegom te leren omgaan met hun computer en dat is heel enthousiast opgepakt door de leerlingen.

Door Diana Maas

Een twaalftal leerlingen heeft zich vrijwillig aangemeld bij de coördinator van dit project binnen het FiorettiCollege, Erik Buiter – ICT'er aldaar, om deel te nemen aan dit initiatief. De leerlingen, in de leeftijdscategorie 13 tot met 16 jaar, hebben hun hobby (de computer/games) laten zien aan de ouderen. De ouderen hebben op hun beurt de leerlingen laten zien wat zij wel of (nog) niet kunnen met de computer, waarbij de leerlingen ze zo nodig konden assisteren.

Zo kan een mevrouw op leeftijd nu met een gerust hart een paar dagen naar Berlijn met de trein. Leerling Kuba (16), heeft haar geholpen met het online uitzoeken van de reis, de treinreis te plannen en een hotel te boeken. "Iets wat mij thuis misschien ook wel was gelukt", zo vertelde ze, "maar nu op een snellere en effectievere manier."

Paplepel

De leerlingen vonden het erg leuk om de ouderen te helpen met wat hen zo makkelijk af gaat. Het moeilijkst vonden zij het overbrengen van de kennis die zij met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Een dame had ooit van haar dochter 'zo'n ding gekregen, met klep'. Een laptop. Op de computerles waarvoor zich had ingeschreven werd gewerkt met Microsoft Windows terwijl ze thuis een Apple had en dat is een heel andere manier van werken. "Tja, toen wist ik het al niet meer..."

Een onlangs gepensioneerde man had voorheen een laptop met Windows XP en nu een met Windows 10. Ook dat is een hele stap. Zelfs als je niet tot de ouderengroep behoort. De leerlingen konden zich voorstellen dat je dan echt even wegwijs gemaakt moest worden. En geduldig werd hem het een en ander uitgelegd.

Het idee dat je een digitale foto aan het bewerken bent en deze dan misschien 'verprutst', belette een dame het überhaupt te proberen. Een jongere die zichzelf nota bene het fotobewerkingsprogramma Photoshop had aangeleerd, en dat is niet niks, kon haar via een eenvoudigere versie het een en ander laten zien.

De ambassadeurs van SeniorWeb, onder andere Luke van Putten en Peter Schröder, hebben deze dag uitleg gegeven over het veilig gebruik maken van smartphones, tablets, laptops en internet, maar ook over de nieuwste trends op het gebied van computers.

Leren door te doen

Kortom, het was een dag met leuke ontmoetingen en gesprekken; uitwisselingen van hobby's, vragen en kennis; tussen jong en oud; met ICT als middel. Al deze jongens (toeval?), zijn hét voorbeeld dat door 'te doen' zij het beste leren. Niet iedere leerling leert het best vanuit schoolboeken. Wellicht was dát wel de belangrijkste les van de dag die zij de ouderen konden meegeven!

Het leercentrum van 't Pluspunt is onderdeel van Stichting WelzijnsKompas. Kijkt voor meer informatie: https://welzijnskompas.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>