'Mijn oog viel meteen op Fransje' | Hillegommer
Logo dehillegommer.nl
Het echtpaar Elderbroek- van Essen met locoburgemeester Anne de Jong. | Foto: Annemiek Cornelissen
Het echtpaar Elderbroek- van Essen met locoburgemeester Anne de Jong. | Foto: Annemiek Cornelissen

'Mijn oog viel meteen op Fransje'

  Human Interest

Knus zitten ze op de bank in hun gezellige woning aan de Clusiushof in afwachting van locoburgemeester Anne de Jong. Fransje -haar echte naam is Francisca- (82) en Klaas (84) Elderbroek- van Essen; dinsdag 3 juni vierden zij het feit dat ze zestig jaar geleden in het huwelijksbootje zijn gestapt.

Door Annemiek Cornelissen

Klokslag 16.00 uur gaat de bel en komt de Jong binnenwandelen met een prachtig boeket bloemen. Klaas is een Hillegommer en zijn bruid is geboren in Voorthuizen. Dat is niet echt naast de deur. Toch liepen ze elkaar tegen het lijf op een dansavond in Zwanenburg, waar Fransje danste. Op een gegeven moment waren er mannen te kort en zoals dat vroeger ging werden er dan mannen uit andere plaatsen gehaald om in te vallen. Aan gangmaker Klaas de eer, die samen met zijn vriend Albert Buurman de dansschoenen aantrok. Zijn oog viel meteen op Fransje, die als doktersassistente werkte in Zwanenburg en bij haar zus woonde. Ze werd op deze avond vergezeld door haar vriendin Jopie, ook een mooie dame, en de mannen hadden meteen een goed plan. Ze besloten het tweetal naar huis te brengen en de dames gingen mee. Dat was het begin van de verkering tussen Fransje en Klaas. Na anderhalf jaar besloten ze te gaan trouwen.

'We missen de tuin'

Ze trouwden in Barneveld, omdat Voorthuizen daaronder viel. Het kersverse bruidspaar verhuisde naar de Lapinenburgstraat in Hillegom, waar ze jarenlang met heel veel plezier hebben gewoond. Totdat ze verhuisden naar de Clusiushof, op een mooie stek, waar ze uitkijken op de Lapinenburgstraat. Dat was een van de voorwaarden van het bruidspaar. Wel missen ze de tuin, die ze hadden in hun vorige straat.

Feest gaan ze niet echt vieren, omdat de gezondheid van de bruid dat niet toe laat, maar er is een gezellig samenzijn geweest met hun drie kinderen, twee dochters en een zoon, zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Het derde achterkleinkind is onderweg en daar kijken oma en opa erg naar uit: "We kunnen niet wachten totdat het zo ver is!"

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>