Afbeelding
Foto: ac

Handmassage bij Hozo

Human Interest

Bij Zorgcentrum Parkwijk werd door de Hozo Hillegom gedurende drie donderdagen een cursus handmassage georganiseerd voor de vrijwilligers.

Door Annemiek Cornelissen

In totaal hebben zes vrijwilligers aan de cursus deelgenomen, die uit een theoretisch en praktisch gedeelte bestond. Op donderdag 24 november kregen zij van hun docent Harry Roelofs, die de cursus heeft gegeven, hun certificaat uitgereikt. Deze feestelijke gebeurtenis vond plaats in een van de huiskamers van het zorgcentrum.

Volgens Constance Ligtenberg, coördinator Welzijn van de Hozo is een dergelijke cursus heel belangrijk voor de vrijwilligers, omdat zij door het geven van handmassage hun cliënten iets extra's kunnen geven. "Individuele aandacht is voor de cliënten heel belangrijk. De meeste van hen worden alleen functioneel aangeraakt, omdat ze verzorgd moeten worden. Doordat ze handmassage krijgen, ontvangen ze een extra stukje aandacht en de aanraking geeft hen ontspanning en geborgenheid."

In 2015 werden er al een aantal welzijnsmedewerkers opgeleid tot handmasseur, "Nu hebben we besloten dit uit te breiden tot de vrijwilligers, omdat er veel vraag naar is. Er zijn nu al nieuwe vrijwilligers die zich hebben aangemeld, omdat ze al een stukje handmassage konden geven en dit nu op deze manier konden uitbreiden."

De cursus startte 27 oktober en vervolgens gegeven op 10 en 24 november. Volgens Ligtenberg is het de bedoeling dat begin volgend jaar weer een cursus wordt gegeven. Deze vindt ook plaats in zorgcentrum Parkwijk. "Zowel de bewoners als de vrijwilligers vinden het heel leuk. Nu de vrijwilligers hun certificaat hebben gehaald, hebben zij allemaal een groepje cliënten toegewezen gekregen, waarmee ze zelf afspraken kunnen maken en hen vervolgens kunnen bezoeken. Ook hebben ze allemaal een eigen pakketje gekregen met handdoekjes, massageolie, een werkboek en een instructieboek. Zo kunnen ze nu aan de slag."


Uit de krant