Logo dehillegommer.nl
Het uithangbord en gevelbord van het voormalig Hotel-café-restaurant Sistermans.| Foto: met dank aan SvOH
Het uithangbord en gevelbord van het voormalig Hotel-café-restaurant Sistermans.| Foto: met dank aan SvOH (Foto: pr)

Historisch uithangbord voor SvOH

  Historie

Stichting Vrienden van Oud Hillegom is verblijd met twee bijzondere tastbare herinneringen aan Hotel-café-restaurant "Sistermans" – vanouds Het Wapen van Friesland. Het gaat om het originele uithangbord dat aan de gevel hing van het in 1979 door brand verwoeste pand. Ook een emaillen gevelbord met de vermelding "K.N.A.C. clubhotel" is destijds gered van de sloophamer na de brand en nu geschonken aan de Vrienden.

Door Jacolien van der Valk

Oud-voorzitter van de Vrienden Wilbert Koops heeft jaren geleden de aanzet gegeven voor deze overhandiging, door aan te geven bij het Ford Museum dat ooit de Vrienden van Oud Hillegom wel goed zouden kunnen zorgen voor het uithangbord, mocht men er nog eens afscheid van gaan nemen.

Ford Museum

Na de brand heeft het uithangbord jarenlang een onderkomen gehad bij het Den Hartogh Ford Museum aan een reproductie van de gevel van "Sistermans". Nu het museum permanent gesloten is en de inboedelveiling achter de rug is, is het moment aangebroken om deze borden bij de Vrienden onder te brengen.

Zware jongen

Onder toeziend oog van Vrienden-vrijwilligers en Greske Roest-den Hartogh werd door oud-suppoost van het museum Johan Neuzerling het uithangbord van de muur gehaald. Met rondom smeedijzer is het een zware jongen en er waren twee personen nodig om het bord op een tafel te presenteren. Het emaillen gevelbord van de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club was al losgeschroefd en is aanmerkelijk minder gewichtig.

Roest-den Hartogh – voor de gelegenheid vergezeld door haar kleindochter – overhandigde beide borden aan Vrienden-vrijwilliger van het eerste uur, An Sistermans. Wijlen Ans echtgenoot Theo behoorde tot de horeca-familie van Het Wapen van Friesland, maar mocht niet in de horeca werken omdat hij in zijn jeugd tbc had opgelopen.

Stichting Vrienden van Oud Hillegom is verheugd om deze twee schenkingen aan de schatkamer toe te voegen. In het nieuwe Vrienden-onderkomen in Kwekerij Veelzorg aan Stationsweg 131 zal voor beide borden een mooi plaatsje worden gezocht.

Alle spullen zijn in de afgelopen weken verhuisd en nu wordt er ingericht om zoveel mogelijk tastbare herinneringen aan de geschiedenis van Hillegom te kunnen tonen aan bezoekers.

Vanaf 7 augustus wordt de openstelling hervat, zie hiervoor de website van de stichting.

Behalve zorgdragen voor tastbare herinneringen aan de geschiedenis van Hillegom, organiseert Stichting Vrienden van Oud Hillegom nog meer activiteiten.

Alle informatie hierover is te vinden in het evenementen overzicht op www.vriendenvanoudhillegom.nl.

Meer berichten