Logo dehillegommer.nl
De rode beuk achter de Margaretha-flats is een verborgen pareltje. | Foto: Google maps
De rode beuk achter de Margaretha-flats is een verborgen pareltje. | Foto: Google maps

Hillegoms groen: we zijn rijker dan we denken!

  Historie

In Hillegom staan 144 waardevolle bomen. Dit zijn de formeel beschermde bomen die zijn opgenomen in de Lijst waardevolle bomen die de gemeente in 2016 heeft gepubliceerd. Deze bomen mogen niet zonder meer gekapt worden, ook niet als deze bomen particulier eigendom zijn. Zijn er dan niet meer dan 144 waardevolle bomen in Hillegom te vinden? Stichting Vrienden van Oud Hillegom vindt van wel.

De vrijwilligers van de Vrienden-werkgroep Bomen hebben ruim een jaar gewerkt om allerlei bomen in Hillegom te beoordelen. De meeste daarvan staan in openbare grond, maar er zijn ook een aantal particulieren die hun boom hebben aangemeld voor beoordeling door de Vrienden. Die beoordeling verloopt volgens een aantal criteria zoals monumentaal, herdenkingsboom, markeringsboom, beeld markerend of ondersteunend van de ruimtelijke kwaliteit. Wanneer een boom aan een van de criteria voldoet, dan kan er een boompaspoort worden opgesteld, zoals ook is gedaan door de gemeente voor de huidige 144 bomen in de Lijst waardevolle bomen. Overigens is dit project in samenspraak met de gemeente verricht.

Verborgen pareltje

In deze column willen we niet de verrassing bederven, maar één boom willen we graag als voorbeeld noemen voor het opstellen van een boompaspoort. Het betreft de rode beuk achter de Margaretha-flats. Hoewel de boom te zien is ten hoogte van Leidsestraat 2, is het toch een verborgen pareltje te noemen. Deze boom heeft een stamomtrek van 200 centimeter, dat is een stamdoorsnede van ongeveer 64 centimeter. Deze boom staat niet op de Lijst waardevolle bomen, maar vreemd genoeg ook niet op de bijbehorende kaart, waarop alle "overige bomen" ook zijn vermeld. Terwijl die boom er toch al zo'n 100 jaar staat…

De werkgroep Bomen heeft tientallen boompaspoorten opgesteld en binnenkort zullen al die boompaspoorten worden overhandigd aan de gemeente Hillegom. Van tevoren zijn de verwachtingen getemperd: het is niet vanzelfsprekend dat alle aangeboden boompaspoorten zullen worden opgenomen in de Lijst waardevolle bomen. Natuurlijk hopen de Vrienden dat de meeste van de genoemde bomen wél de beschermde status zullen ontvangen. Nog dit jaar zullen de Vrienden op de website de lijst bekend maken van alle bomen waarvoor de werkgroep-leden een boompaspoort hebben opgesteld. De huidige Lijst waardevolle bomen is beschikbaar via de website van de gemeente (via het zoekveld 'bomenlijst' intypen). We zijn heel benieuwd welke bomen de beschermde bomenlijst zullen halen. U ook?

De Stichting Vrienden van Oud Hillegom zet zich in voor het behoud, herstel en de verbetering van het landschap, de woonomgeving en de monumenten en beeldbepalende panden in en om Hillegom en wil het besef bevorderen dat iedere Hillegommer hiervoor medeverantwoordelijk is.

De digitale versie van deze column plus uitsneden uit de genoemde documenten is ook terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger.

Meer berichten