Logo dehillegommer.nl
Wethouder Verheijen genoot ook van de oude ambachten die beoefend werden.
Wethouder Verheijen genoot ook van de oude ambachten die beoefend werden. (Foto: Annemiek Cornelissen)

Kijkgraag publiek bezoekt Hof van Hillegom

  Historie

HILLEGOM n Tijdens de tiende editie van de Dag van het Kasteel op Tweede Pinksterdag werd het Hof van Hillegom opengesteld voor het publiek. Het was voor het tweede achtereenvolgende jaar dat Hillegom aan deze dag heeft deelgenomen.

Door Annemiek Cornelissen

Aan de Hillegomse wethouder van Monumenten, Jeroen Verheijen, de eer om de kasteeldag om 10.00 uur officieel van start te laten gaan. Dat deed de wethouder door heel eenvoudig de deur van Het Hof van Hillegom te openen. De organisatie van de activiteiten was in handen van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom, in samenwerking met de gemeente Hillegom. Van 10.00 tot 16.00 uur was het Hof open en waren er diverse stands en oude ambachten in De Hoftuin. Dit allemaal dankzij de sponsoring door Landgoederenzone Zuid-Holland.

Proeverij
Dit jaar was het thema 'Rondom kasteel en buitenplaats' en daar hadden de vrijwilligers van de Vrienden allerlei leuke activiteiten omheen geselecteerd. Zo was er een optreden door leerlingen van de Hillegomse Muziekschool in de vernieuwde Meerkamer van 10.00 tot 12.30 uur, waren er demonstraties van diverse ambachten in de Hoftuin, een proeverij van lekkernijen van pannenkoekenspecialiteitenrestaurant De Soete Suikerbol en ponyritjes in het centrum van 14.00 uur tot 16.00 uur. Wethouder Verheijen was heel enthousiast over het initiatief. "Als wethouder van Monumenten ben ik er trots op dat Hillegom meedoet aan deze dag en dat juist deze mooie plek 't Hof, gelegen in het hart van onze gemeente, met haar prachtige tuin wordt opengesteld. 't Hof is een beschermd dorpsgezicht en het is voor veel mensen op deze dag een prachtige gelegenheid om kennis te maken met de rijke historie van 't Hof en de Hoftuin, die 115 jaar geleden door de familie van Waveren aan Hillegom werden geschonken."

Spinnenwiel
Verheijen zei het toe te juichen dat juist door de Vrienden van Oud Hillegom de plaatselijke historie in leven wordt gehouden door het organiseren van deze activiteiten. Vrijwilligers van de stichting gaven rondleidingen, waarbij ook de prachtige kelder en de zolder van 't Hof bewonderd konden worden. De oude ambachten zoals mosterddraaien en werken op een spinnenwiel hadden veel bekijks. Dat gold met name voor de smid, die een plekje had gekregen bij de Houttuin vanwege het brandgevaar. Leuk om te zien was dat er ook oude klederdrachten aanwezig waren. Al met al kan iedereen terugkijken op een gezellige, drukbezochte dag.

Meer berichten