Afscheid van pastoor Franken | Hillegommer
Logo dehillegommer.nl
Pastoor Franken verhuist naar de Augustinusparochie in Katwijk. | Foto en tekst: Piet de Boer.
Pastoor Franken verhuist naar de Augustinusparochie in Katwijk. | Foto en tekst: Piet de Boer. (Foto: )

Afscheid van pastoor Franken

  Geloof & Religie

In de bomvolle Sint Jozef en Sint Martinuskerk in Hillegom ging pastoor Rochus Franken voor in zijn laatste eucharistieviering in de Parochie van de Heilige Willibrordus. Een plechtige viering met vier priesters. De pastoor nam geëmotioneerd afscheid. ''Ik vind het best wel moeilijk nu wat te zeggen.'' Pastoor Franken verhuist naar de Augustinusparochie en gaat wonen in Katwijk op de pastorie bij de Sint Johannes de Doper kerk. Pastoor Rochus Franken heeft 11,5 jaar de parochie in de Bollenstreek geleid. 

Eerst alleen in Lisse, waar hij op 1 juli 2008 arriveerde. Daarna ook in Hillegom en De Zilk die op 1 januari 2010 fuseerden met de kerk in Lisse. Pastoor Franken werd voorzitter van het kerkbestuur van de nieuwe Willibrordusparochie. Fuseren is niet makkelijk.

Geloof is niet minder

''Natuurlijk liep niet altijd alles in een keer goed, maar na verloop van tijd werden problemen ook weer opgelost'', schrijft de vertrekkende pastoor in het parochieblad. Zijn conclusie: ''ik denk wel dat ik een goed werkende organisatie achterlaat.'' Franken is optimistisch, maar ook realistisch. De kerken worden minder druk bezocht. Maar ''dat wil niet zeggen dat het geloof minder is volgens Franken. Hij wijst op gelovigen die in de kerk met verdieping bezig zijn en op het grote aantal vrijwilligers dat zich voor de parochie inzet.

Kan niet fout gaan

André Smit, vice voorzitter van het kerkbestuur bedankte de pastoor voor zijn grote inzet en bood namens de parochie een cadeau aan. Op het altaar pakte Franken het pakket uit: een nieuw kazuifel. In zekere zin werkkleding voor een priester. Tenslotte richtte de pastoor zich tot de gelovigen. Het werd stil. ''Ik vind het best wel moeilijk nu wat te zeggen. Er gaat van alles door me heen, maar wat ik wil zeggen is: Lieve mensen jullie hebben een fantastische geloofsgemeenschap. Ik heb het volle vertrouwen in de toekomst, want als mensen zo hard lopen voor hun gemeenschap en er zoveel voor over hebben, dan kan het toch niet fout gaan''. De mensen applaudisseerden.

Opvolger

Daarna verliet de pastoor de kerk met zijn pastorale team en kerkgangers. Staande in de zon voor de kerkdeuren ontving de pastoor de eerste felicitaties voor zijn nieuwe aanstelling en dankbetuigingen voor zijn vele werk in de afgelopen elf jaar. In Hotel Café Flora konden de kerkgangers en andere geïnteresseerden persoonlijk afscheid nemen. Pastoor Franken wordt vanaf 1 maart opgevolgd door pastoor B.S. Bosma.

Onderschriften

Onder toeziend oog van vice voorzitter André Smit pakt pastoor Franken zijn cadeau uit . (foto Piet de Boer)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>