Senioren niet bekend met benutten overwaarde van koopwoning
Logo dehillegommer.nl
<p>De hoge huizenprijzen van dit moment zijn voor veel senioren reden om niet te verhuizen. | Foto: pr</p>

De hoge huizenprijzen van dit moment zijn voor veel senioren reden om niet te verhuizen. | Foto: pr

(Foto: Pixabay)

Senioren niet bekend met benutten overwaarde van koopwoning

  Financieel

Zo’n 45 procent van de huizenbezitters van 55 jaar en ouder verwacht een overwaarde van meer dan 100.000 euro op hun woning te hebben. Ruim twee derde van hen wil - ondanks deze overwaarde - in de huidige woning blijven wonen, eventueel door het doen van noodzakelijke aanpassingen.

De hoge huizenprijzen zijn voor bijna zeven op de tien huizenbezitters reden liever niet te verhuizen, blijkt uit een enquête onder ruim 2000 klanten van De Hypotheker. Veel 55-plussers zijn bovendien onbekend met de mogelijkheden om hun overwaarde te verzilveren.

Voor minder dan de helft (47 procent) van de huizenbezitters van 55 jaar en ouder geldt dat de huidige woning volledig geschikt is om ook in de toekomst te blijven wonen. Als toekomstige woonwensen worden een gelijkvloerse woning (22 procent) en een woning dicht bij voorzieningen en faciliteiten zoals winkels, zorgvoorzieningen en het openbaar vervoer (22 procent) het vaakst genoemd. Toch lijkt de 55-plusser zich daar over het algemeen nu nog geen zorgen over te maken. Een ruime meerderheid (56 procent) wil voorlopig in de huidige woning blijven wonen. Nog eens 11 procent zegt niet te willen verhuizen, maar in de toekomst wel noodzakelijke aanpassingen te willen doen om hun woning toekomstbestendig te maken.

Als belangrijkste reden geeft 67 procent van de huizenbezitters de voorkeur aan de huidige woning, omdat de hoge woningprijzen hen te gortig zijn. De overheid doet volgens hen onvoldoende om het woningprobleem in Nederland op te lossen waardoor er te weinig beschikbare (senioren)woningen zijn.

Bijna 4 op de 10 mensen boven de 55 jaar zou de aankoop van een nieuwe woning nog wel willen overwegen als zij hiermee hun kinderen of kleinkinderen kunnen helpen.

Senioren hebben in het algemeen veel overwaarde op hun koopwoning: 22 procent schat de eigen overwaarde tussen de 50.000 en 100.000 euro en 45 procent geeft aan dat dit naar verwachting meer dan 100.000 euro is. Deze overwaarde kan door senioren worden vrijgemaakt als zij hun huidige woning verkopen. Er zijn echter ook alternatieven, zoals het nemen van een extra hypotheek op de huidige woning, zodat het geld van deze hypotheek besteed kan worden (verzilver- of opeethypotheek). Veel senioren weten dit echter niet. De Hypotheker pleit daarom voor meer maatwerk en informatie voor senioren met een overwaarde. Ook is het cruciaal dat meer marktpartijen de mogelijkheid gaan bieden om overwaarde te verzilveren.

Meer berichten