Afbeelding
Foto: biofach

Naar een Vitale Teelt in 2030

Duurzaam & Groen

"Bollen en bloemen van topkwaliteit, vrij van ziekten, op een rendabele manier geteeld in harmonie met de omgeving, zonder uitstoot, klimaatneutraal en met een verantwoorde omgang met de natuurlijke hulpbronnen water, energie, bodem en biodiversiteit."

Dat is de ambitie van de bloembollensector op weg naar 2030. Een bloeiende Nederlandse sector met een exportwaarde van 1,6 miljard euro per jaar en een marktaandeel van 60 procent van de wereldproductie.

De Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB), Wageningen Universiteit & Onderzoek, Greenport Duin- en Bollenstreek en Greenport Noord Holland geven met het uitspreken van deze ambitie een startsein voor een onderzoeks- en uitvoeringsprogramma voor de bloembollensector op weg naar een duurzame Vitale Teelt in 2030.

Verandering is nodig want er zijn steeds minder gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar voor de sector waardoor de teelt anders moet worden ingericht. Groen moet ook echt groen zijn. (Lees het hele artikel op: www.noordwijkerhoutsweekblad.nl.)

De consument moet dan ook kunnen vertrouwen op een duurzame productiewijze door de sector die ook bijdraagt aan een gezonde leefomgeving. Groene gewasbescherming, schone start met plantgoed en een productie die rekening houdt met de natuur en biodiversiteit vormen de treden voor een systeemsprong op weg naar een Vitale Teelt 2030.

Er wordt samenwerking gezocht met relevante partijen om dit programma vorm te geven. Daarom zijn ondernemers binnen en buiten de bollensector, overheden, maatschappelijke organisaties, onderwijs- en onderzoekinstellingen en iedereen die wil bijdragen aan de bollensector van morgen nadrukkelijk uitgenodigd. Wie wil meewerken aan een groene en stevige toekomst van de bollensector is welkom om mee te doen in dit programma Vitale teelt 2030. Dat kan door deel te nemen aan de bijeenkomsten die hiervoor in 2017 en 2018 worden georganiseerd.

Meer info via André Hoogenduik van de KAVB: hoogendijk@kavb.nl of bel: 0613463711.

Uit de krant