Het maken van het bloemenmozaïek van het LAM museum in 2022.
Het maken van het bloemenmozaïek van het LAM museum in 2022. Foto: Corine Zijerveld

LAM museum zoekt 50 stekers voor museaal bloemenmozaïek

Cultuur

De Zwitserse kunstenaar Regula Maria Müller en het LAM museum op Landgoed Keukenhof zoeken 50 vrijwilligers om een museaal bloemmozaïek mogelijk te maken. In april doet het LAM museum voor de tweede keer mee aan het regionale evenement BloemenMozaïek. Museumdirecteur Sietske van Zanten: “We zijn trots dat we kunstenaar Regula Maria Müller dit jaar aan ons kunnen binden voor het bloemenmozaïek. Alleen met heel veel extra handen kunnen we haar ontwerp met bloemen tot leven wekken.”

Het mozaïek is een gigantische klus waarbij losse bloemen en bloemblaadjes uit de streek één voor één met de hand op een paneel bevestigd worden. Voor het bloemsteken zijn twee dagen gereserveerd: op donderdag 13 en vrijdag 14 april moeten de meterslange panelen gevuld worden. Op 15 en 16 april is het bloemenmozaïek voor het museum op Landgoed Keukenhof te bewonderen. Een deskundige jury beoordeelt en reikt zaterdag 15 april een prijs uit voor het meest indrukwekkende mozaïek in de streek.

Totaalervaring
Het ontwerp van Regula Maria Müller blijft nog even geheim. Sietske van Zanten: “We pakken dit jaar uit met een totaalervaring. Naast het kijken en het ruiken – de mozaïeken ruiken fantastisch – laat de kunstenaar je dit jaar ook proeven van de kunst.”

Vorig jaar verraste het LAM museum bezoekers met een bloemenmozaïek van de Rotterdamse kunstenaar Benjamin Li. Hij maakte, samen met vele vrijwilligers, een kunstwerk van een Chinees-Indisch gerecht van 240.000 bloemblaadjes.

Aanmelden
Het LAM museum hoopt op 50 enthousiaste vrijwilligers die onderdeel willen worden van een uniek kunstwerk. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor de ochtend, middag of een hele dag op 13 en/of 14 april 2023. Het LAM museum zorgt voor materialen en natuurlijk koffie, thee en lekkers. “We hopen dat het bloemsteken net als vorig jaar een feestje wordt”, zegt Van Zanten. Na afloop ontvangen de vrijwilligers een certificaat en cadeau van het museum en de kunstenaar.

Over Regula Maria Müller
Regula Maria Müller is in Zwitserland geboren en woont en werkt sinds 1983 in Nederland. Ze studeerde Textieldesign in Zwitserland en verhuisde daarna naar Nederland voor de Rietveld Academie. Daar leerde ze vrijer en monumentaler werken. Op de Jan van Eyck postacademie stak de liefde voor textiel weer op. Regula: “Textiel is de basis van mijn praktijk. Mijn werk is zacht, organisch, fijnzinnig en fragiel, maar gaat over stevige onderwerpen zoals vergankelijkheid, verlangens, geweld en vervreemding.” Müller exposeert in binnen- en buitenland, waaronder meerdere keren in Japan. Museum Boijmans van Beuningen, het Centraal Museum Utrecht en het Textielmuseum Tilburg hebben werk van Regula Maria Müller in hun collecties. Het LAM museum kocht eerder de Kroon van Genot, een sculptuur van stof en duizenden glaskraaltjes.

Vrijwilligers hielpen in 2022 het LAM museum ook bij het steken van het mozaïek.

Uit de krant