Martin Mans
Martin Mans Foto: pr

Orgelconcert door Martin Mans in Rijnsburg voor Oekraïne

Cultuur Uitgaan

De bekende organist Martin Mans geeft vrijdag 22 april om 20.00 uur een concert op het orgel van de Gereformeerde Kerk (vrijg.) aan de Katwijkerweg 1A te Rijnsburg. 

De opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, de toegang bedraagt 10 euro. Op het programma staan bewerkingen en improvisaties over psalmen, gezangen, geestelijke en vaderlandse liederen. Het Oekraïnse volklied komt aan bod, ook kunnen verzoeknummers worden ingediend. Martin Mans werd in 1965 geboren in Melissant. Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee ontdekte hij ook zijn voorliefde voor het orgel. 

Mans kreeg op zijn 7e zijn eerste orgellessen, nam als 11-jarige de begeleiding van verschillende koren op zich en was 12 toen hij de vaste kerkorganist werd van de kerk in zijn geboorteplaats. In zijn jeugdjaren won Mans verschillende concoursen. De orgelbespeling op 14-jarige leeftijd voor de NCRV-radio volgde de concoursen al snel op. 

Naast zijn orgelstudie professionaliseerde hij zich in koordirectie. In 1995 werd Mans organist van de Breepleinkerk in Rotterdam, waar hij tot de dag van vandaag actief is. Hij werkte mee aan meer dan vijfhonderd cd-opnamen. Vol enthousiasme maakte hij vervolgens een reeks dvd’s. 

Mans kreeg door zijn verkoopsuccessen één platina en twee gouden cd’s. Dit heeft Mans niet bereikt door stil te zitten. 

Hij geeft per jaar gemiddeld tweehonderdenvijftig concerten en niet alleen binnen de landsgrenzen. Buitenlandse concertreizen voerden hem door Europa, Canada, Amerika, Australië en Zuid-Afrika.

Uit de krant