Annechien Snuif, de maker het tekeningen boek en Helena Nascimento. | Foto en tekst: Remco Out
Annechien Snuif, de maker het tekeningen boek en Helena Nascimento. | Foto en tekst: Remco Out

Bijzondere kunst in De School

Cultuur

De School was dit weekend open voor de Herfstexpositie. De kunstenaars van het Kunstenaarscollectief De School Hillegom hadden beneden in de grote zaal iedereen een paar van hun kunstwerken tentoongesteld. Op zaterdag- en zondagmiddag was het mogelijk om de werken te bekijken. Zaterdag was wethouder Annechien Snuif aanwezig om de expositie officieel te openen. De opening werd verricht door het in ontvangst nemen van het boek Rozenwater. 

Een boek met gedachten en herinneringen gemaakt door Helena Nascimento, een van de kunstenaars van De School. Na de overhandiging las Snuif iets voor uit het boek. Wethouder Snuif vindt het belangrijk om De School te steunen, "Het is mooi om te zien wat de kunstenaars hier allemaal maken en hoe ze dit samen op hebben gezet".

Twee keer per jaar organiseert het kunstenaarscollectief een expositie. "In maart en een in de herfst organiseren we een expositie. Zo kunnen we aan mensen van buitenaf laten zien waar wij mee bezig zijn, maar ook aan medekunstenaars kunnen we ons werk laten zien. Het is altijd leuk om weer te zien waar anderen mee bezig zijn. Soms is iemand helemaal van stijl veranderd", laat kunstenaar Robert van Rossem weten. De School is in de afgelopen paar jaar van drie naar dertien kunstenaars gegroeid. Eerst zaten ze alleen maar beneden in het gebouw van de muziek- en dansschool, maar nu zitten er overal door het gebouw ateliers. Zo heeft ook kunstenaar Renoo een atelier in het gebouw. Hij vindt het leuk om zijn medekunstenaars weer eens te zien. "Normaal spreken we elkaar af en toe in het gebouw, maar dit weekend werken we samen en dat is erg leuk. Je wordt weer geïnspireerd als je werken van andere ziet. Zo stimuleren we elkaar een beetje", laat Renoo weten. Renoo mag begin volgend maand ook solo exposeren in Rosenstock Huessyhuis tijdens de kunstlijn van Haarlem

Expositie Ru van Rossem

Op 18 en 19 oktober is er ook een expositie in het gebouw van De School. Het werk van graficus en beeldhouwer Ru van Rossem wordt hier tentoongesteld. Deze kunstenaars was bekend in binnen- en buitenland. Zijn werken zijn ondergebracht bij Stichting Ru met als doel dat het tentoongesteld kan blijven. Robert van Rossem, kunstenaar bij De School en zoon van Ru van Rossem, laat weten: "Het zal een grote overzichtstentoonstelling worden met beelden, tekeningen en vijftig ertsen. Deze werken zullen door het gebouw heen worden opgehangen en geplaats". De tentoonstelling is op zaterdag van 12-17 uur en op zondag 11-17 uur te bezoeken zijn.

Uit de krant