De Moeder Gods Vladimirskaja. | Foto: wikipedia
De Moeder Gods Vladimirskaja. | Foto: wikipedia

Volgende week een iconisch Hillegoms weekend

Column Sporen van Vroeger

Het Cultureel Najaar Hillegom is in volle gang. Onderdeel daarvan is de Atelierroute in het tweede weekend van november, dit jaar op 11 en 12 november door het hele dorp met een uitlopertje naar De Zilk. Al sinds 2 september worden we opgewarmd met wisselende kunstwerken in 30 etalages en de Atelierroute is de finale van deze vertoningen. De Atelierroute wordt georganiseerd door Stichting Kunst uit Hillegom, samen met Stichting Vrienden van Oud Hillegom de initiatiefnemers van Cultureel Najaar Hillegom. Meer dan 35 kunstenaars uit Hillegom en omgeving tonen dan hun ‘kunsten’. De atelierroute is dan ook geen grote expositie, maar bezoekers kunnen een kijkje nemen in de ateliers van de kunstenaars. Een aantal kunstenaars heeft geen (voor bezoek geschikt) atelier en zij vinden dit weekend onderdak bij samenwerkende partners van Cultureel Najaar Hillegom. Ook Stichting Vrienden van Oud Hillegom opent de deuren van haar onderkomen op Kwekerij Veelzorg. In het kantoor zullen twee kunstenaars bezoek gastvrij ontvangen en in de Holkamer zal op de zaterdag Vrienden-conservator Alette Stoutenbeek haar iconen tonen en demonstreren hoe die tot stand komen. Want icoon schilderen is binnen de schilderkunst een bijzondere tak. 

Een icoon (in het Grieks eikoon, beeld) is een religieuze afbeelding, van Christus, de Moeder Gods, heiligen of hoogfeesten en zijn onlosmakelijk verbonden met het kerkelijke en spirituele leven van deze kerken en hun gelovigen. Bij deze column ziet u een fragment van een afbeelding van de Moeder Gods Vladimirskaja, een Byzantijnse icoon uit de 12e eeuw. Deze icoon is een van de meest vereerde iconen in Rusland en bevindt zich in de Tretyakov Gallery van Moskou.

Iconen worden geschilderd op een houten paneel, traditioneel met een goedje genaamd eitempera. Tempera is verfsoort bestaande uit een emulsie (bijvoorbeeld eidooier in het geval van eitempera) met pigmenten.

Een andere betekenis van icoon is ‘rolmodel’, een term die werd ingevoerd door Robert K. Merton (1910-2003) en is de Nederlandse taal zo’n 50 jaar geleden binnengeslopen als letterlijke vertaling van het Engelse ‘role model’. Een andere term die Merton bedacht was ‘self fulfilling prophecy’ en hij geldt als een van de grondleggers en voornaamste vertegenwoordigers van de wetenschapssociologie.

Een rolmodel vervult een voorbeeldfunctie voor een bepaalde groep mensen. In dat opzicht is volgend weekend iconisch want behalve de Atelierroute is er nog meer te beleven in Hillegom. Zo is op vrijdagavond 10 november de Vriendenavond in de Kulturele Raad met onder andere een presentatie van de Hillegomse Marleen Beelen die verantwoordelijk is voor de restauratie van een van de voorwerpen uit de Vrienden-schatkamer. Vrijdag 10 november gaat Sint Maarten te paard door de Hoofdstraat, start 0.00 uur bij de Maartenskerk. Zaterdagmiddag treedt pianotrio Allegretto op in de Maartenskerk en op zondagmiddag zorgt kwintet De Smoes voor de muzikale omlijsting van de kunstenaars die in de Maartenskerk onderdak hebben gevonden tijdens de Atelierroute.

Alle locaties van de Atelierroute zullen ook op de app VoetstAPPen van de Vrienden van Oud Hillegom worden geplaatst. Alle bovenvermelde activiteiten worden door vrijwilligers georganiseerd en vormgegeven, dat is is bepaald iconisch te noemen!

Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Email: SVvOH.pr@gmail.com.

Uit de krant