
In 1849 geen jaarmarkt in Hillegom, maar nu wel!
Column Sporen van VroegerOp donderdag 24 augustus strijkt de Hillegomse jaarmarkt neer en wij doen alvast een zonnedansje. Vorig jaar was het prachtig weer en dan zijn er altijd veel mensen op de been.
We zijn al bijna vergeten hoe de coronapandemie in 2020 en 2021 allerlei sociale evenementen in de ijskast zette, maar ook in 1849 zijn de jaarmarkt en de kermis al eens geschrapt op last van de burgemeester.
Epidemie
Het voorstel van de burgemeester aan de gemeenteraad luidde als volgt: “Naar aanleiding van de elders in ons Vaderland heerschende ziekte, bekend onder de naam van Aziatische Cholera, de kermis en de jaarmarkt dit jaar niet te doen plaatsvinden. De raadsleden hebben daarvoor gedelibereerd en in aanmerking genomen dat voor het plaatselijk bestuur de verpligting bestaat ter bevordering van gezondheid en reinheid en ter wering van hetgeen besmetting ten gevolge zou kunnen hebben, in 1849 niet zal gehouden worden.”
Jaarmarkten zijn niet van de laatste jaren. Zij ontstonden in de tweede helft van de Middeleeuwen. In de twaalfde eeuw kreeg de kerk het recht om jaarmarkten te gaan organiseren, meestal gepaard met een grote kermis en duurden dit soort markten drie weken. Er waren grote internationale markten die geconcentreerd waren in enkele kernregio’s in Europa: de Champagne in Frankrijk, in Vlaanderen, Duitse steden langs de Rijn, Utrecht en in Groot-Brittannië. Rond de Engelse stad Stamford werd al minstens sinds 1160 op geregelde basis markten georganiseerd waar wolverkoop de hoofdactiviteit vormde.
Rondtrekkende handelaren
Van oudsher kwam op de jaarmarkten een gemêleerd publiek samen: koopmannen uit de wijde omtrek, internationale handelaren en mensen uit de regio die stoffen, wijn en andere goederen wilden kopen. Het voordeel van jaarmarkten voor handelaars was dat zij onderweg goed beschermd waren en op de markten veilig konden handelen.
In Nederland zijn een aantal bekende jaarmarkten zoals de Goede Vrijdag-jaarmarkt van Deventer, de Eelder jaarmarkt in Drenthe en de Eibertjesmarkt in Nunspeet. De langste jaarmarkt in Nederland is de St. Joepmarkt in Sittard, met zes kilometer marktkraampjes. De Hillegomse jaarmarkt heet de grootste jaarmarkt van de Bollenstreek te zijn en duurt dit jaar van 12.00-20.00 uur waarbij voornamelijk veel plaatselijke ondernemers met een kraam en dat belooft een jaarmarkt te worden met een eigen, plaatselijk gezicht. Want jarenlang was op de jaarmarkt vooral koopwaar van rondtrekkende handelaren met dezelfde bedrukte T-shirts en kleding van stretchstof die in iedere internationale badplaats wordt aangeboden.
Burgemeester
Ook Stichting Vrienden van Oud Hillegom is weer present op de jaarmarkt met een kraam en bij onze vrijwilligers kunt u daar oude en nieuwere boeken over Hillegom kopen om uw collectie compleet te maken. De mooie Hillegom-wenskaarten op bollenpapier met aquarellen van Jan Zeilemaker zijn ook een aanrader en natuurlijk vindt u hier de folders over Cultureel Najaar Hillegom zodat u zich alvast kunt verheugen op een najaar vol grotere en kleinere culturele evenementen. Komt u ook naar de opening door burgemeester Arie van Erk op zaterdag 2 september? Dat is voorafgaand aan het Pomp concert van de Hillegomse Harmonie Kapel, in de tuin van de Maartenskerk. Iedereen is van harte welkom en dat is ook het motto van Cultureel Najaar Hillegom: iedereen kan meedoen!
De digitale versie van deze column staat ook op: www.vriendenvanoudhillegom.nl.
Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom
email: SVvOH.pr@gmail.com