Afbeelding
Foto:

Welkom terug?

Column Notenkraker

De zomervakantie is weer voorbij. Weer thuis, werk hervat, scholen weer open. Vele nog maar vier dagen per week (waar gaat dat heen?). Ik ben ook weer terug, dankzij u lezers. Uw reacties hebben mij overgehaald om nog een tijdje door te gaan met mijn columns nadat ik vlak voor de zomervakantie mijzelf afvroeg of het niet welletjes was na 150 stuks. Daarom, heel veel dank aan al degenen die mij in mooie persoonlijke reacties lieten weten toch vooral door te gaan. Zo een compliment kan en mag ik natuurlijk niet negeren.

De zomerperiode heeft mij mede daarom geïnspireerd nog eens na te denken over wat er zo allemaal is gebeurd, wat er nu allemaal gebeurt, en wat er nog op ons afkomt. In Lisse, Hillegom, Nederland, Europa en de wereld. Ik hoopte op een optimistische uitkomst van mijn reflectie. Maar helaas, dat viel toch nogal tegen. Ik werd er niet vrolijker van. Waar ligt dat aan?

In Amerika en Europa is het onrustig en is een gevaarlijk oplopende polarisatie aan de gang waar spierballenvertoon deel van uit maakt. Amerika wordt geteisterd door een culturele ‘burgeroorlog’ over ethische kwesties zoals abortus, aangewakkerd door een uitspraak van het (zeer conservatieve) Hooggerechtshof dat federale wetgeving abortus niet meer toestaat en dat de afzonderlijke Staten daar over gaan. Gevreesd wordt dat ook andere ethische kwesties aan bod komen. Een regelrechte splijtzwam in de Amerikaanse samenleving met enorme polarisatie tussen progressief en conservatief Amerika, tussen Democraten en Republikeinen. Zelfs zo, dat het land onbestuurbaar dreigt te worden en het democratisch bestel wankelt. En dat bij onze belangrijkste bondgenoot in de westerse wereld. Na 8 november 2022, wanneer de burgers kunnen stemmen voor alle zetels van het Huis van Afgevaardigden en 35 zetels van de Senaat, weten we meer.

En dan Europa, met die hybride oorlog in Oekraïne die veel langer gaat duren dan gedacht en steeds meer lijkt op een strijd van Rusland tegen het Westen om de EU en de NAVO te destabiliseren. Gevolgen voor Nederland: ongekende inflatie, koopkrachtverlies door enorme prijsstijgingen, grote instroom van asielzoekers en vluchtelingen die extra druk leggen op allerlei publieke voorzieningen. En dat boven op de gevolgen van stikstofcrisis voor de boerenstand, woningbouw en infrastructuur, ga zo maar door. Systemen lopen vast door personeelsgebrek zoals Schiphol, asielopvang, onderwijs, openbaar vervoer, gezondheidszorg de bouw van woningen en infrastructuur en in de rechtspraak in dit (te) dichtbevolkte landje.

Het wankelende kabinet weet het even niet meer, zo lijkt het, anders dan de problemen op het bordje van gemeenten, provincies en mijnheer Remkes te leggen. Politieke partijen staan in een ‘overlevingsstand’ mede met het oog op de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023 (tevens gedeeltelijk Eerste Kamerverkiezingen). Grote electorale verschuivingen komen in zicht volgens verschillende peilingen. Boeren, burgers en buitenlui winnen terrein ten koste van gevestigde partijen. Of dat wat oplost? 

Ondertussen, eerst nog Prinsjesdag 2022. Dat zou wel eens een vage, sombere Troonrede kunnen zijn. Fundamentele meningsverschillen en gebrek aan onderling vertrouwen in deze regering belooft weinig concrete bestuurlijke daadkracht waardoor te veel in Nederland vastloopt. 

Sorry mensen, voor de sombere toon. Welkom terug en houd moed!

Notenkraker is een column van Jos Draijer en verschijnt om de week in De Hillegommer. Reageren? Mail naar: redactie@dehillegommer.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant