Zicht op de Martinuskerk.
Zicht op de Martinuskerk. Foto: Gemeente Hillegom

Een bijzonder rondje om de kerk met de Vrienden

Column

Een rondje om de kerk heeft niet zo’n positieve klank; het is een spottende term voor dienstregelingen van het openbaar vervoer. Daarbij is het uitgangspunt om chauffeurs, machinisten en conducteurs per dag maar een beperkt aantal trajecten te laten afleggen, om zo de vertragingen te beperken. Voor het eerst hoorden we hierover tijdens nieuwsuitzendingen in 1984 en sindsdien zijn er ieder jaar wel kwesties over de organisatie van het openbaar vervoer. Maar er zijn ook heel leuke rondjes om de kerk!

Zo gaan de vrijwilligers van Stichting Vrienden van Oud Hillegom op woensdagavond 20 juli met de deelnemers van deze zomeravondactiviteit “rond en door het Van Nispenpark”. Want sinds het park grondig is gerenoveerd kunnen we een echt rondje om de kerk maken en dat is de moeite waard.
De Sint-Jozef en Sint-Martinuskerk zoals de kerk voluit heet (maar in Hillegom gebruikt iedereen de oorspronkelijke naam Sint-Martinuskerk) toont aan de parkkant haar bijzondere bouwstijl en glas in loodramen. Al bijna een eeuw lang kerkt het noord-Hillegomse deel van de Rooms-Katholieke parochie in deze kerk met een bijzondere bouwgeschiedenis. De begeleiders van de wandeling zullen hier zeker over vertellen.
Maar in dit rondje gaan we immers óm de kerk, want er is in de Mariastraat veel te vinden over de Hillegomse kerkelijke geschiedenis; het is ook niet voor niets dat deze straat sinds 2011 deel uitmaakt van een Beschermd Dorpsgezicht. En we maken nog een uitstapje naar een andere kerk – nou ja, niemand van ons heeft die kerk ooit gezien, maar er was ooit een schuilkerk in het centrum van Hillegom. Velen hebben vermoed, verteld en geschreven dat de restanten van die schuilkerk zich wel onder de zoden van het Van Nispenpark bevonden. Maar niets was minder waar: er werden wel interessante archeologische opgravingen gedaan bij de renovatie van het Van Nispenpark, maar niet van de schuilkerk. Uiteindelijk hebben vrijwilligers van Stichting Vrienden van Oud Hillegom de onweerlegbare locatie van de schuilkerk kunnen bepalen, en daar wandelt de groep dan ook naar toe.
De wandeling start om 19.00 uur vanaf het Vrienden-onderkomen aan Kwekerij Veelzorg, Stationsweg 131, wat tevens het eindpunt is. Deelname kost 5 euro per persoon, inclusief een versnapering in de sfeervolle Holkamer op Kwekerij Veelzorg waar gelegenheid is tot napraten. Aanmelden is niet nodig.
Na deze wandeling zijn de Vrienden nog niet klaar met de zomeravondactiviteiten. Op 3 augustus volgt de welbekende Centrumwandeling in een nieuw jasje, op 17 augustus houden we een Kunst en cultuur-fietsroute en op 31 augustus wandelen we een Villa-route. Zet deze activiteiten dus alvast in de agenda, dan mist u geen enkel historisch uitje. Mocht het twijfelachtig weer zijn, controleert u dan op de website van de Vrienden voor het laatste nieuws – als een activiteit niet doorgaat, dan melden we dat daar.
Met deze aflevering van “Sporen van vroeger” gaan we de zomervakantie in. De krant gaat in haar zomertenue met minder zogenoemde redactiepagina’s. Ook verschijnt de krant niet in de weken 30 en 32. Maar vanaf dinsdag 30 augustus komt er weer een volle krant, mét een nieuwe aflevering van deze column. Wij wensen iedereen een fijne zomervakantie toe!
De digitale versie van deze column is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger.
Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, e-mail: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant