We trappen op 6 juli af!
We trappen op 6 juli af! Foto: Hans de Jong / SVvOH

Vrienden van Oud Hillegom trappen weer af!

Column Sporen van Vroeger

Op 7 augustus 2019 was de laatste zomeravondactiviteit van de Vrienden. Toen dachten we nog allemaal dat we de volgende zomer weer een aantal woensdagavonden fijn in groepsverband zouden gaan wandelen of fietsen. Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en deze zomer gaan de Vrienden er echt weer op uit. We hebben een vijftal leuke routes in Hillegom samengesteld. Gaat u met ons mee?

We trappen letterlijk af op woensdagavond 6 juli, dan gaan we de Oorkonde-fietstocht verrijden. Inmiddels is de oorkonde 27 maal uitgereikt en er is door de samenstellers van de route een selectie gemaakt van de oorkonde-winnende panden, waarover ter plekke verteld wordt. Deze route is al verschillende keren op de zomeragenda van de Vrienden geplaatst, maar zal niet snel vervelen omdat tijdens de fietsroute nu eenmaal niet alle panden kunnen worden bezocht. Ook eerdere deelnemers kunnen hieraan dus hun hart ophalen. We fietsen van de ene oorkondewinnaar naar de andere en stappen af bij het volgende routepunt, waar de Vrienden-begeleiders aan de groep tekst en uitleg geven. Het is beslist geen wielerwedstrijd en onze begeleiders houden goed in de gaten of de groep wel bijeenblijft.

We fietsen inmiddels zo’n 205 jaar op fietsen met een stuurmechanisme, ofschoon dat in 1817 nog wel een loopfiets was. In 1839 kwam de Macmillan op de markt. Een Schotse smid bedacht als eerste dat een setje pedalen zouden kunnen werken om zich zo voort te kunnen bewegen. Evengoed bleef het opletten met die pedalenfiets: op 6 juni 1840 reed deze Kirkpatrick Macmillan een meisje aan toen hij een groep mensen probeerde te ontwijken. Hij kreeg hiervoor een boete van 5 shilling wegens gevaarlijk rijgedrag, de eerste boete in de geschiedenis die uitgedeeld werd aan een fietser. En sinds enkele jaren is de e-bike in opmars: in 2021 werden voor het eerst meer elektrische dan conventionele fietsen verkocht.

Twee weken later, op 20 juli, gaan we aan de wandel met onze hagelnieuwe route “Rond en door het Van Nispenpark”. Meer over deze route leest u in de volgende Hillegomse editie van deze column. Daarna volgen nog een nieuwe versie van de Centrumwandeling, een Kunst en cultuur-fietsroute en een Villa-wandelroute.
Alle fietstochten en wandelingen starten om 19.00 uur vanaf het Vrienden-onderkomen aan Kwekerij Veelzorg, Stationsweg 131, wat tevens het eindpunt is. Deelname kost 5 euro per persoon, inclusief een versnapering in de sfeervolle Holkamer op Kwekerij Veelzorg waar gelegenheid is tot napraten. Aanmelden is niet nodig.

Ten slotte deel ik hier graag wat aanvullende informatie op de vorige Hillegomse editie van deze column over De IJzergieter, in dank per e-mail ontvangen van Dolf van Rooden, inmiddels ongeveer 20 jaar met pensioen en voormalig eigenaar van Architectenbureau Sytsma. Hij meldt dat de LTS is ontworpen door architectenbureau Kuitems en Sytsma en dat de laatstgenoemde de eigenlijke ontwerper was, zelf heeft mijnheer Van Rooden meegewerkt als bouwkundig tekenaar aan de voorbereiding van de LTS. Het Leidsch Dagblad van 27 juli 1967 vermeldde ook de heer Oosterbaan maar deze is pas later partner geworden. De vervaardiging van de maquette dichtte ik toe aan (de in 1999 overleden) kunstenaar Nico Berkhout maar de juiste naamsvermelding moet zijn Nico Berkhout Jzn, wonend aan de Leidsestraat.

De digitale versie van deze column staat op www.vriendenvanoudhillegom.nl en op www.dehillegommer.nl.
Jacolien van der Valk / Stichting Vrienden van Oud Hillegom, e-mail: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant